uitgang doolhof

Uitgang doolhof vinden met melk en zeep

Wist je dat je de uitgang van een doolhof puzzel kunt vinden door wat zeep en water te gebruiken? Kohta Suzuno van Meiji Universiteit in Japan heeft het antwoord gevonden!

Marangoni-effect

De onderzoeker bedacht een manier om de uitgang van zo’n doolhof puzzel heel snel op te sporen. Suzuno pastte het Marangoni-effect. Alles wat je hierbij nodig hebt is wat melk, inkt en zeep.

Uitgang doolhof

De temperatuur van de melk en de kwaliteit van de inkt zijn zeer cruciaal voor dit experiment. Het werkt als volgt: vul het doolhof met melk, plaats een zuur hydrogelblok bij de uitgang en druppel de inkt en zeep bij de ingang van het doolhof. De pH-verandering verandert de oppervlaktespanning en zorgt ervoor dat de kleurstof naar de uitgang wordt gedreven. De kleurstof zoekt de kortste weg naar de uitgang. Suzuno heeft zelfs deze techniek gebruikt om de kortste afstand tussen twee punten in Boedapest te vinden. Hierbij werd een doolhof gebouwd dat was was gebaseerd op het stratenplan van de stad.

Boot aandrijven met zeep

Het Marangoni-effect kan op meer manieren worden gebruikt. Op onderstaande video zie je een experiment waarbij een boot wordt aangedreven door zeep.

Bronnen: Futility Closet, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *