Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh ontwierp een windmolen uit wapeningsstaal, geïnspireerd op de lijntekeningen van Pieter Bruegel. De molen is onderdeel van de tentoonstelling De Blik van Bruegel.
Windmolen uit wapeningsstaal
Architect en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh creëerde gesitueerd in het open landschap van Dilbeek, de streek die de schilder Pieter Bruegel de Oude inspireerde. Een terugkerend element in zijn schilderijen en gravures is de windmolen, zoals te zien in De Calvarietocht van Christus uit 1564.
Lichte constructie van staal
De lichte constructie laat de relatie tussen het landschap en het dorpse karakter zien. Deze windmolen staat in een open landschap en is van ver zichtbaar. Bekijk de molen op onderstaande foto’s en op de video.
De Blik van Bruegel
In 2019 was het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De schilder woonde in Brussel en kwam naar het Pajottenland om te schilderen en inspiratie op te doen. Dit werd gevierd met een openluchttentoonstelling De Blik van Bruegel met tal van kunstwerken. De werken zijn opgesteld langs een wandelroute van 7 kilometer door het landschap van Sint-Anna-Pede en omstreken. Wandelaars passeren er belangrijke referentiepunten die in de werken van Bruegel figureerden, zoals de Pedemolen en de kapel van Sint-Anna-Pede en de windmolen uit wapeningsstaal, die officieel Study for a Windmill heet.
Bronnen: CG Concept, HLN, Jeroen Apers