Site pictogram Pasa Bon !

William Kentridge: houtskool animator

Houtskool animator William Kentridge is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar die vooral bekend staat om zijn prenten, tekeningen en animatiefilms samengesteld uit foto’s van houtskooltekeningen.

Houtskool animator

Kentridge maakt handgetekende korte filmbeelden, waarbij hij de houtskoolschetsen fotografeert, her en der uitveegt, aanpast, opnieuw fotografeert en aan elkaar plakt zodat het een animatie wordt. Op deze manier komen de tekeningen tot leven. Hij noemt deze filmtechniek de animatiefilm van de armen. Zijn eerste feit als houtskool animator was, in 1985 toen hij de korte film Vetkoek / Fête galante uitbracht.

Een print van Ubu Tells the Truth van William Kentridge. Bron afbeelding: Wikipedia

In onderstaande video vertelt hij over zijn werk en over de techniek met houtskool.

Drawings for Projection

Hij ontwikkelt deze techniek verder in de serie films Drawings for Projection. In de periode 1989 tot 2011 brengt hij 10 afleveringen uit waarin hij de geschiedenis van Zuid-Afrika in beeld brengt. De afleveringen zijn opgenomen met een 35 mm-camera en gaan over twee personages, Soho Eckstein en Felix Teitlebaum, alter ego’s van de kunstenaar. In 2015 doneert hij dit werk aan het Eye filmmuseum in Amsterdam.

Tekenles

In 2009 start hij met een nieuwe serie, getiteld Drawing Lessons. Kentridge laat in zijn atelier zien hoe hij te werk gaat. In korte scènes toont hoe hij werkt. Natuurlijk met een beetje humor!

William Kentridge

William Kentridge is een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie en is ook een van de productiefste kunstenaars van de afgelopen twintig jaar. Zijn beide ouders ware beroemde anti-Apartheidsadvocaten en een terugkerend thema in het werk van Kentridge is het beladen politieke verleden van zijn vaderland Zuid-Afrika. Met zijn houtskool films brengt hij de postkoloniale geschiedenis van Zuid Afrika tot leven.

Eindeloze processie

In 2015 maakt hij het bewegende kunstwerk More Sweetly Play the Dance op uitnodiging van Eye. Het is een kunstwerk waarin je een processie ziet waaraan geen einde lijkt te komen. Deze mars laat de veerkracht van de mens zien, maar ook de onmacht om tot een betere wereld te komen. Bekijk de film hieronder.

Bronnen: Book of Joe, Canadian Art Junkie, Eye Exposed, Filmkrant, de Groene, LaM

Mobiele versie afsluiten