Planten breien: de botanische kunst van Tatyana Yanishevsky

Kun je planten breien? Textielkunstenares Tatyana Yanishevsky vindt van wel en heeft inmiddels een aantal botanische breiwerken op haar naam staan.

Breicarrière

Tatyana Yanishevsky begon haar breicarrière met een trui. Ze was niet erg succesvol. Het duurde een eeuwigheid voordat die tui af was en was bovendien niet om aan te zien. Ze besloot het over een andere boeg te gooien en besloot zich toe te leggen op bloemen en planten.

Bloemen breien

Yanishevsky studeerde biologie en kunst aan de Brown University. Voor haar afstudeerscriptie in de beeldende kunst, breidde Yanishevsky acht anatomisch correcte bloemen. Sinds haar studententijd heeft Yanishevsky een hele tuin met gigantische planten gebreid. Van een hibiscus, lelie, passiebloem tot een rozenbottelstruik Negentien van haar werken zijn te zien geweest in de Brooklyn Botanic Garden in een tentoonstelling Knit, Purl, Sow.

Heel gedetailleerd

De gebreide planten die ze breit zijn heel gedetailleerd en elk onderdeel van de plant, van wortel tot meeldraad en van steel tot blad… alles breit ze na. Net levensecht. Alleen de omvang van haar breiwerken klopt niet. Haar gebreide planten zijn veel groter dan de echte exemplaren. Bekijk hieronder bijvoorbeeld tijgerlelie, de wilde peen, de passiebloem, hibiscus en de rozenbottel.

Gebreide Tijgerlelie
gebreide planten
De wilde peen, ook wel vogelnestje genoemd.
Gebreide bloem
Gebreide Passiebloem
Hibiscus
Gebreide Hibiscus
planten breien
Gebreide rozenbottelplant

Op de website The Knit Garden vind je meer breikunst van Tatyana Yanishevsky.

Meer breiwerken

Hou je van breien? Check dan ook deze enge gebreide maskers, deze gebreide sneakers en dit levensgrote breiwerk. Wist je dat je zelfs hekken kunt breien?

Bronnen: Beauty will save the world, Book of Joe, La Maison Bisoux, Smithsonian Mag, Textile Arts Center

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *