Oude windmolens worden windturbine én kunstwerk

Kunstenaar Vincent Leroy bouwt verlaten windmolens op het eiland Lanzarote om tot kunstwerken en tot windturbines. Het project heet Molinoptere en is een eerbetoon aan de historische molens en brengt het verleden, heden en toekomst bij elkaar.

De windmolens van Lanzarote

Op het Canarische Eiland Lanzarote vind je tal van oude windmolens of molinos. Op Lanzarote waait het veel en al eeuwenlang gebruikt men op het eiland windenergie om zowel graan te malen als water te pompen. Het eiland heeft nog steeds een aantal overgebleven molens, maar veel daarvan zijn vervallen. De Franse kunstenaar Vincent Leroy besloot deze molens een tweede leven te geven en ontwikkelde daarom het kunstproject Molinoptere. Hiermee bouwt hij deze molinos niet alleen om tot kunstwerken, maar ook tot windturbines.

Kunst voor het milieu

De eerste windmolen die hij onder handen nam, was de de molen van Buenavista Lanzarote Country Suites. Leroy plaatste een windturbine op het stenen fundament van de molen. Door de constante wind die er over het eiland waait, produceert de turbine energie die vervolgens terug wordt gegeven aan het lokale elektriciteitsnet. Molinoptere is meer dan een windturbine. Deze windmolen is ook een prachtig object! Low tech kunst voor het milieu

windmolen
windmolens

Bronnen: Cargo Collective, Design Boom, Visuall