Matchbox cupboard

Matchbox cupboard ontstaan uit de voorliefde voor verzamelingen

De Matchbox cupboard is precies wat je denkt dat het is: een kast die gemaakt is van luciferdoosjes. Zo’n 5.000 stuks. De Matchbox cupboard is bedacht en ontworpen door designer Diederik Schneemann.

Verzamelen

Diederik Schneemann’s uitgangspunt bij het design van de kast was het verzamelen. Oude collecties die mensen tientallen jaren opgebouwd en gekoesterd hebben, liggen weg te kwijnen op zolders of in kelders. Een verzameling roept herinneringen op en brengt je terug in de tijd. Een voorbeeld daarvan zijn lucifersdoosjes. Hij heeft gebruik gemaakt van verzamelingen die soms al veertig jaar terug gaan. Ze roepen een beeld op van een voorbije tijd en de (rook)cultuur van weleer. Schneemann transformeerde deze collecties lucifersdoosjes tot een compleet nieuw object.

Matchbox cupboard

Lucifersdooskast

De luciferdoosjeskast bestaat uit een houten constructie waarop circa 5.000 doosjes zijn aangebracht. Best lastig want die lucifersdoosjes hadden in totaal 16 verschillende maten.
De Matchbox cupboard maakt deel uit van de Cherished-collectie. Dit is een serie kunstvoorwerpen waarbij verzamelen en verzamelingen centraal staan. De smurfenvaas is ook uit de verzamelvoorliefde van Schneemann voortgekomen en eerder maakte hij een Matchbox clock.

Bronnen: Architectenweb, Dutch Design Daily, Studio Schneemann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *