Site pictogram Pasa Bon !

Maria Prymachenko: symbool van de Oekraïne

Maria Prymachenko is een van de meest beroemde Oekraïense kunstenaar. Ze was autodidact en nooit volgde ze les om te leren tekenen en schilderen. Ze is geliefd in haar land. En dat is natuurlijk een bedreiging voor de Russen. Vorige week toen het Russische leger de stad Ivankiv, binnenviel, beschoten de militairen als eerste het plaatselijke historisch museum waar 25 van haar werken hingen.

Oekraïense volksstijl

Maria Prymachenko werd in 1909 geboren in een boerenfamilie in een gehucht bij Ivankiv, zo’n 80 kilometer ten noorden van Kiev. Haar vader was timmerman. Van haar moeder leerde ze borduren, weven en schilderen in de traditionele Oekraïense volksstijl. In haar kindertijd leed ze aan polio wat grote invloed had op de rest van haar leven. Ze was ze lange tijd aan huis gebonden, pas na veel operaties kon ze weer lopen. Ze begon haar artistieke carrière als klein meisje. Ze tekende in het rivierstrand en ontdekte daarbij ij blauwe klei onder het zand ontdekte. Met die klein beschilderde ze de muren van haar huis te beschilderen met bloemen en dieren.

Toen ik een klein meisje was, zorgde ik voor onze ganzen. Ik bracht ze naar de oever van de rivier. Op weg daarnaartoe kwam ik door een veld vol kleurige bloemen. Bij de rivier ging ik zitten op het strand. Met een stok tekende ik bloemen in het zand. Later deed ik dat ook op de muur van mijn huis. Vanaf dan ben ik nooit meer gestopt met tekenen en schilderen.

Op latere leeftijd ging ze naar het ziekenhuis in Kiev. Ze werd daar geopereerd, zodat ze weer zelfstandig kon lopen. Daar ontmoette zij haar verloofde. In maart 1941 werd hun zoon Fedir geboren. Kort daarna moest haar verloofde naar de oorlog. Ze hadden geen eens tijd om te trouwen. Maar hij kwam nooit meer terug. Hij stierf in Finland. Ook Maria’s broer werd vermoord door de nazi’s. Prymachenko keerde terug naar Ivankiv en werkte op een collectieve boerderij. Pas in de zestiger jaren pakte ze het schilderen weer op.

Pablo Picasso was een fan

De onderwerpen voor de schilderen verschenen vaak in Prymachenko’s dromen. Ze schildert mythologische beesten die vaak geïnspireerd zijn op de dieren uit volklegendes en sprookjes. haar Ze maakt felgekleurde schilderijen sterk beïnvloed door Oekraïnse tradities. Prymachenko is niet alleen zeer geliefd bij de Oekraïense bevolking. Ook Pablo Picasso was een fan. Hij zou gezegd hebben een ‘diepe buiging te maken voor het artistieke wonder van deze briljante Oekraïense’.

Schilderijen gered

Gelukkig is niet al haar werk verloren gegaan. Tien schilderijen zijn uit het gebouw gered. Nog 650 van haar werken zijn in bezit van het Oekraïens Nationaal Kunstmuseum van toegepaste volkskunst in Kiev, maar ook zijn deze kunstwerken niet veilig.

Bronnen: CNN, Messy nessy Chic, Muvo Kunst en vliegwerk, Trouw, Wikiart, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten