Maria als popicoon

Heilige Maagd Maria als popicoon

De Franse kunstenares Soasig Chamaillard heeft de Heilige Maagd Maria als popicoon afgebeeld. Het beeld dat we kennen van de Maagd Maria, krijgt opeens een heel andere lading.

Maria als popicoon

Chamaillard transformeert Maria tot popiconen. Ze maakt van Maria een Barbie, een astronaut, een zwangere vrouw, een superheldin. Ook tovert ze Maria om tot een Hello Kitty en Super Mario. De kunstenares begon met deze ‘religieuze kitsch kunst’ toen ze van haar vader een beschadigd Maria beeldje kreeg. Aanvankelijk wilde ze het restaureren, maar later besloot ze er een moderne versie van Maria van te maken. Een versie zoals Maria volgens haar vandaag de dag moet worden bezien!

Kunst gericht op vrouwen

Door het beeld van de Heilige Maagd denkt de kunstenares vooral vrouwen in de huidige samenleving aan. De kunstenares wil helemaal niet shockeren en ook het katholieke geloof niet beledigen. Ze wil alleen aandacht schenken aan de rol van de vrouw  in deze moderne tijd. Ze Ik werk overigens alleen met beschadigde beelden. Deze herstelt ze en maakt er een nieuw kunstwerk van waarin Maria wordt geportretteerd als Superwoman of als rockster. Hieronder hebben we een serie beelden op een rijtje gezet.

Maria als Superwoman

Maria als rockster

 

Boze katholieken

Maar niet iedereen was gecharmeerd van haar werk. In 2011 exposeerde Chamaillard haar werk in Galerie Albane in Nantes. Ze kreeg veel kritiek en boze katholieken noemde haar werk ‘schandalig’, ‘schandelijk’ en ‘godslasterlijk’ verklaarden. Heiligenschennis zou het zijn en de kunstenares kreeg de meeste vreeslijke verwensingen naar haar hoofd geslingerd.  In 2013 toen ze haar beelden tentoonstelde, kreeg de galerie in Toulouse en de kunstenares opnieuw te maken met veel protest. Kwade katholieken vonden het heiligenschennis. De galerie besloot de tentoonstelling te beëindigen.

Meer informatie over het werk van Soasig Chamaillard, vind je op haar website.

Lees meer berichten over bijzondere kunst.

Bronnen: Bored Panda, Design Collector, Design You Trust, Huffington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *