De utopische steden van Bodys Isek Kingelez

Bodys Isek Kingelez was een visionair kunstenaar die utopische steden maakte waar men in vrede, welvaart en harmonie kon leven.

Beeldend kunstenaar uit Congo

Bodys Isek Kingelez was een beeldend kunstenaar uit Congo-Kinshasa. Hij werd geboren in 1948 in Belgisch Congo en groeide op in een land dat een enorme verandering onderging en onafhankelijk werd. Dit had grote invloed op zijn werk dat voor een groot deel geïnspireerd was door het leven en de architectuur van de hoofdstad. Hij wilde niet toekijken en die verandering ondergaan, maar hij wilde een van de mensen zijn die zijn land daadwerkelijk veranderde en hielp bij het opbouwen én ontwerpen van een eigen ​identiteit en van een land waar mensen in harmonie en vrede met elkaar zouden kunnen samenleven.

utopische steden
Bron afbeelding: via Life with Style

Utopische steden

Kingelez maakte zijn eerste kunstwerken aan het einde van de jaren ’70 in Kinshasa, de hoofdstad van de nieuwe soevereine natie Zaïre. Hij was een autodidact en gebruikte doodgewone huis-tuin-en-keuken materialen, zoals papier, karton, plastic en verpakkingsmateriaal. Zo transformeerde hij tandenstokers tot vlaggenmasten, frisdrankblikjes tot woontorens en toverde hij van plastic folie een wolkenkrabber van glas. Hij wilde laten zien wat zijn dromen waren en hoe de ideale stad er volgens hem uit diende te zien. Hij begon met het maken van gebouwen, maar als snel bouwde hij oogverblindende en ingewikkelde sculpturen. Hij is het meest bekend van zijn kartonnen maquettes van utopische steden en glinsterende wereldhoofdsteden die volgens hem zouden passen in een postkoloniaal Afrika.

utopische steden
Bron afbeelding: via Life with Style
utopische steden
Bron afbeelding: via Life with Style
utopische steden
Bron afbeelding: via Life with Style

Internationale bekendheid

Veel van zijn werk is tentoongesteld in verschillende Europese en Amerikaanse musea, onder andere In het Centre Georges Pompidou (Parijs), Museum of Modern Art (New York) en tijdens de documenta XI in 2002. Kingelez verwierf internationale bekendheid door zijn deelname aan de historische tentoonstelling Magiciens de la terre in 1989, in het Centre Pompidou in Parijs. Zijn sculpturen zijn sindsdien overal ter wereld te zien. Bijzonder is dat er aanvankelijk geen enkele galerie of commerciële kunsthandelaar om geïnteresseerd was in zijn werk.

utopische steden
Ville Fantôme. Bron afbeelding: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr

Kinshasa als inspiratiebron

Een van zijn inspiratiebronnen was zijn eigen stad Kinshasa. Een vervallen stad waarover Kingelez zo zijn eigen ideeën over had en verbeelde in maquettes die misschien ooit nog uitgevoerd zullen worden. Een van die maquettes werd in 2010 tentoongesteld in Centre Georges Pompidou in Parijs. Hij noemde dit werk Ville Fantôme Ook voor Manhattan in New York had hij een eigen ontwerp gemaakt, New Manhattan City 3021.

Postume tentoonstelling

Hij overleed in 2015 in een ziekenhuis op 67-jarige leeftijd na een strijd tegen kanker. Een paar jaar later, in 2018, gaf een van de grootste en meest invloedrijke kunstmusea ter wereld hem een ​​postume tentoonstelling, waarmee het de eerste solo-terugblik was die MoMa ooit voor een zwart-Afrikaanse kunstenaar heeft georganiseerd.

Bijzondere architectuur

Meer bijzondere architectuur zijn de de bouwwerken van Freddy Mamani Silvestre, het Gruyère appartement en sociale balkons om met elkaar in contact te komen.

Bronnen: Design Boom, Life with Style, Messy Nessy Chic, Wiels, Wikipedia