De Machinalia van Boris Artzybasheff

Boris Artzybasheff was een Amerikaanse illustrator. Hij werd beroemd door zijn tekeningen van Machinalia: machines met een menselijke kant.

Machinalia

Magazine covers

Boris Artzybasheff werd geboren in Kharkiv, Oekraïne. In 1919 kwam hij als 20-jarige jongen aan in New York City. Hij sprak toen geen Engels en had slecht 14 cent op zak. Hij begon zijn carrière als graveur. Hij groeide uit tot een kameleon op illustratiegebied en illustreerde 50 boeken, waarvan hij er veel schreef. Ook maakte hij de covers voor tientallen tijdschriften, waaronder Life, Fortune en meer dan 200 covers voor Time.

Commerciële kunst

Na 1940 wijdde hij zich aan commerciële kunst, waaronder advertenties voor Xerox, Shell Oil, Pan Am, Casco Power Tools, Alcoa Steamship Lines, Parke-Davis, Avco Manufacturing, Scotch Tape, Wickwire Spencer Steele, Vultee Aircraft, World Airways en Parker pennen.

Machinalia

Artzybasheff hield van machines. Hij zei er het volgende over

I am thrilled by machinery’s force, precision and willingness to work at any task, no matter how arduous or monotonous it may be. I would rather watch a thousand ton dredge dig a canal than see it done by a thousand spent slaves lashed into submission. I like machines.

Antropomorfisme

Niet zo gek dat hij zich in zijn werk richtte op antropomorfisme. Hij tekende machines, dieren, goden en robots met een menselijk tintje. Zelf noemde hij dit Machinalia. Bekijk hieronder een advertentie die hij maakte voor de Wickwire Spencer Steel Company uit New York . De advertenties die in 1942 werden gepubliceerd, riepen de lezers op om “mee te helpen de oorlog te beëindigen” door schroot in te zamelen.

Machinalia
Machinalia
Machinalia
Machinalia

Bronnen: American Art Archives, Design You Trust, Flashbak, The Gentleman Racer, Wikipedia