De kunst van het stenen balanceren

Stenen balanceren is een kunst en er zijn mensen die hun werk hebben gemaakt van deze uitgebalanceerde kunst. Zij zijn professionele rock balancers.

Een kei in het balanceren van stenen

Michael Grab is een kei in het balanceren van stenen. Hij gebruikt geen lijm, geen trucs, maar kan stenen en keien gewoon heel goed stapelen zodat ze in evenwicht blijven. Ook helpt het oppervlakte van de keien mee. Er zitten tal van inkepingen en ruwe oppervlakten op waardoor het stapelen gemakkelijker wordt. Alleen de wind is zijn grootste vijand. Soms vallen de bouwwerken al na een paar seconden om en soms blijven ze enkele dagen staan. Op zijn website Gravity Glue krijg je een indruk van zijn werk. Ook de onderstaande video geeft een inkijkje in zijn kunst.

Rock Balancing

Een andere professionele stenenstapelaar is de Japanner Ishihana-Chitoku is zo iemand. Hij stapelt niet buiten maar bouwt zijn kunstwerken in plantenpotten en op tafels. Chitoku gaat altijd uit van de grootste steen. Die moet uiteindelijk bovenop het kunstwerk geplaatst worden. Hieronder een video van zijn werk.

stenen balanceren
Bron afbeelding: Leandro Inocencio / CC BY-SA

Ook uit Japan komt de kunstenaar Kokei Mikuni. Hij stapelt stenen in de rivier. Heel erg rustgevend, maar wel ontzettend lastig om te doen.

Ook leren stenen balanceren?

Ook leren stenen stapelen, dan kun je terecht op de site van Travis Ruskus. Een Amerikaanse zweefkees, die stenen stapelt als meditatie. Hij laat zien hoe het moet. Hieronder een tutorarial.

Bezoek ook eens het ‘Stenen met mensengezichten museum’ in Japan. En als in het bewaren van je evenwicht, dan is bamboevaren ook een optie.

Bronnen: Japan Today, The Kid Shoul See This, Vice, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *