botanische tuin van afval

Botanische tuin van afval heeft de toekomst

Kunstenaar Thomas Dambo heeft een botanische tuin van afval gemaakt. Doel is om te laten zien dat afval waardevol is en dat het de basis vormt van nieuwe producten. Je kunt de tuin bewonderen in Mexico Stad.

Future Forest

De Deense kunstenaar Thomas Dambo heeft in Mexico Stad een botanische tuin gemaakt die helemaal bestaat uit  afval. Het is geen echte tuin, maar een kunstwerk dat luistert naar de naam Future Forest. Thomas Dambo is het brein achter deze tuin. Hij hoop dat deze kunstinstallatie zal dienen als een manier om mensen bewust te maken van hun relatie met het milieu. Overigens is het niet de eerste keer dat Dambo met zijn kunst aandacht wil vestigen op het afvalvraagstuk. Ook de Happy City Birds, een serie bontgekleurde vogelhuisjes, was daar al een goed voorbeeld van.

Bekijk de video die Alexander Kaiser over deze bijzondere botanische tuin heeft gemaakt.

Vuilstort

De tuin is aangelegd door de zogenaamde Pepenadores. Dit zijn mensen die je ziet op vuilstorten en afvalbergen. Zij struinen deze locaties af en verzamelen het nog bruikbare afval. Samen met de deze Pepenedores, hun kinderen, 700 studenten, de bewoners van een weeshuis, een bejaardentehuis en ook nog eens 100 vrijwilligers, is in 8 weken tijd deze botanische tuin van afval aangelegd. In dit Future Forest  dat zo’n 500 vierkante meter groot is, is zo’n 3 ton plastic afval verwerkt tot een vrolijke botanische tuin in Chapultepec. De tuin is nog enkele maanden open voor publiek.

Afval is waardevol

Volgens Dambo is een van de redenen dat we deze aardkloot volstorten met plastic afval en rotzooi, is dat we geen respect hebben voor het vuil en voor de Pepenadores. Afval moet weer waarde krijgen. Het is geen lelijk en stinkend restmateriaal, maar juist de bouwstof voor nieuwe producten. Ook de Pepenadores verdienen respect. Nu staan ze onderaan de sociaal economische ladder. Dambo vindt dat onbegrijpelijk. Deze mensen die ons afval verwerken, zijn de helden. Ze zorgen ervoor dat het afval kunnen recyclen en dat we niet nu al verdrinken in die enorme afvalberg.

Hieronder kun je nog wat kleurrijke foto’s van het kunstwerk bewonderen.

botanische tuin van afval

botanische tuin van afval

botanische tuin van afval

botanische tuin van afval

botanische tuin van afval

Bronnen: Design  You TrustBored PandaThomas Dambo ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *