asperitas

Wolkenatlas: de wolkenbijbel voor weerfanaten

Alles wat je wilt weten over wolken vond je in de Wolkenatlas. Deze uitgave is onlangs vernieuwd en sinds 1953 zijn er nieuwe soorten wolken en wolkenstructuren aan toegevoegd.

Internationale Wolkenatlas

In de Internationale Wolkenatlas staan gedetailleerde beschrijvingen van alle types wolken en de manier waarop ze kunnen worden gebruikt om het weer te voorspellen. De Wolkenatlas wordt uitgegeven door de Wereld Meteorologische Organisatie. De ‘International  Cloud Atlas’, zoals de uitgave officieel heet, is al meer dan honderd jaar de wolkenbijbel voor iedereen die geïnteresseerd is in de lucht. De atlas is natuurlijk bedoeld voor  professionals, maar ook voor weeramateurs en wolkenspotters is het een handig naslagwerk.

Wolkenlijst

De atlas is te gebruiken zoals een natuurliefhebber een plantengids naslaat, want net als planten zijn wolken zijn ingedeeld in geslachten, soorten en variëteit.  De Engelse apotheker Luke Howard maakte in 1802 een wereldwijd geaccepteerde classificatie van wolken: een lijst met Latijnse wolkennamen Hij gebruikte hiervoor een systeem dat erg leek op het classificatiesysteem van planten- en dierensoorten zoals die opgesteld was door Linnaeus.  Hij ontleende de namen voor de verschillende wolken aan het Latijn. Deze wolkenlijst vormt nog altijd de basis vormt van de internationale wolkenclassificatie. Natuurlijk zijn sommige namen gewijzigd en ook zijn er nieuwe indelingen gemaakt naar vorm, hoogte en samenstelling, maar de basisindeling geldt nog steeds.

Nieuwe wolkensoorten

Een nieuwe wolkensoort is de asperitas, Deze wolkenformatie lijkt op de woelige zee, van onderaf bekeken. De asperitas werd oor het eerst gespot in 2006. Een fotoanalyse en weermodellen van meteorologen van de University of Reading laten zien dat de wolkensoort inderdaad uniek is. Een andere nieuw soort is de flumen. Dit is een soort onweerswolk die lijk op de staart van een bever en ontstaat door de instroom van lucht in een storm. Ook nieuw is de cataractagenitus die die je soms aantreft boven grote watervallen als gevolg van het vallende water.

asperitas
Nieuwe wolkensoort: de Asperitas. Bron: Wikipedia

Wolkenatlas, eerste editie

De eerste editie van de Wolkenatlas verscheen in 1896, en telde slechts 28 ingekleurde platen. De nieuwe editie, is een online atlas en telt 600 plaatjes en video’s om de ruim honderd verschillende wolkentypes te illustreren.

Wolkenatlas
De allereerste wolkenatlas uit 1896. Bron: Wikipedia.

Bekijk ook eens deze wolken.

Bronnen: Kijkmagazine, KNMINOS, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *