Tegelwippen kampioenschap voor het klimaat

De NK Tegelwippen vindt op dinsdag 30 maart plaats. Het is de tweede editie van deze wedstrijd tegelwippen. Het gaat er om om de meeste tegels uit de stad te halen en deze vervangen deze voor groen. Rotterdam won vorig jaar het NK Tegelwippen, in een competitie tegen Amsterdam. In totaal werden toen 95.000 stoeptegels gewipt. Dit jaar doen 40 gemeenten mee aan de NK Tegelwippen.

Tegelwippen

In een stad met veel tegels blijft het lang warm en zakt regenwater lastig de grond in. En dat terwijl we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenbuien en hogere temperaturen. Groen zorgt voor verkoeling, werkt als een spons én draagt bij aan de biodiversiteit. Deze tegelwip kampioenschap stimuleert mensen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten en de klimaatverandering te helpen tegengaan

tegelwippen

Gouden Tegel

Van 30 maart tot en met 30 september proberen tientallen gemeenten in Nederland stoeptegels weg te halen, ‘te tegelwippen’, om daarvoor in de plaats groen te planten. Gemeenten bepalen zelf waar en hoeveel tegels gewipt worden. Dat kan in de openbare ruimte zijn, maar bijvoorbeeld ook in de tuinen van inwoners. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Wil je meedoen en heb je stoeptegels vervangen voor planten en bloemen? Laat dan via de website weten hoeveel dat er waren. Staat jouw gemeente er niet bij, maar wil je wel meedoen? Ook dan kan je gewipte tegels aanmelden via de website, want ze tellen mee voor de Nationale Tegelteller.

Lees ook creatieve regenpijpen voor meer groen in de stad.

Bronnen: AD, Het Kan Wel, IVN, Rainproof