Wat is design? Wie het weet mag het zeggen!

Wat is design? Iedereen weet ongeveer wel wat dit betekent, maar wat design nu precies is, wordt toch een stuk lastiger te omschrijven. In onderstaand artikel proberen we het antwoord te geven!

Wat is design?

Dat het antwoord op deze vraag niet zo makkelijk is te geven, blijkt wel uit de zoektocht van designstudent Henk Bovekerk. Hij probeerde op de Dutch Design Week van 2o16 een antwoord op deze vraag te vinden. Hij stelde deze vraag aan talloze studenten van de Design Academy en de conclusie was dat iedereen er weer iets anders onder verstaat. Ook is design veel meer dan alleen het ontwerp en vormgeving. Wat Bovekerk vooral is bijgebleven, is het idee dat designers de mensheid dienen.

“Designers zijn er om de wereld beter en aangenamer te maken en voor anderen te zorgen!”

wat is design?
Bron foto: Flickr

Op kennisplatform Ensie stond de volgende definitie van design.

“Design kan op zijn simpelst omschreven worden als ‘vormgeving’. Maar design is ook een term voor een ontwerp of opmaak.”

Op de site van Dickhoff Design vond ik wel een heel uitgebreide omschrijving. Hieronder de eerste alinea van de uitleg:

“Design is de vormgeving en presentatie van objecten, omgevingen en ervaringen. Doel is het gebruik te bevorderen of te verbeteren. Design beïnvloedt niet alleen de functie, maar ook de beleving van en identificatie met een product. Design voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe en bepaald uiterlijke kenmerken als vorm, kleur, vlakverdeling, textuur, geur, geluid, dimensie. Latijn: designare – tekenen, tonen of aanduiden.”

Dus… Wat is design?

Met name die eerste zin “Design is de vormgeving en presentatie van objecten, omgevingen en ervaringen.” is lekker duidelijk. Als je deze zin combineert met de conclusie van Bovekerk “Designers zijn er om de wereld beter en aangenamer te maken en voor anderen te zorgen”, heb je mijns inziens de kern van het begrip design te pakken.

Wat is design in video’s

Maar ook hier geldt de al oude wijsheid ‘Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden’. En daarom hebben we enkele video’s verzameld waarin het begrip design wordt uitgelegd en wordt aangegeven waarom design ertoe doet!

Lees ook het artikel Wat is een design klassieker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *