Italiaans design… Wat is dat precies?

Italiaans design… Het wordt vaak genoemd als een keurmerk ‘Made in Italy’. Als het ontwerp uit Italië komt, dan is het echt goed design. Maar wat is Italiaans design nu eigenlijk en wat zijn de kenmerken van Italiaanse design? In dit artikel maken we een zoektocht naar de omschrijving van het begrip ‘Italiaans design’.

Herkenbaar design

Design uit Italië is heel herkenbaar en komt in alle facetten van het dagelijks leven naar voren. Meubels, design in de keuken tot een mooi ontworpen paar schoenen. De Italiaan is een perfectionist die wil dat alles er mooi uit ziet. Italiaans design staat voor een strakke vormgeving, eenvoud en voor functionaliteit met een klein beetje glamour en drama. Men gebruikt met name hoogwaardige materialen zoals marmer, hout, leer, staal en natuursteen. En het uiteindelijke resultaat is dat dagelijkse attributen tot bijzondere objecten worden verheven.

Zo maakten de Italianen van een doodnormaal koffiepotje de bijzondere Moka Express, een Italiaanse designklassieker uit 1933 en groeide een gewoon scootertje uit tot een heus stijlicoon: de Vespa Piaggio uit 1946.

vespa
De Vespa groeide uit tot een van de Italiaanse designklassiekers. Bron foto Pixabay.

Wat is Italiaans design?

Op Wikipedia wordt met Italiaans design alle vormen van design bedoeld die uit Italië komen, waaronder interieur design, urban design, fashion en stedenbouw. Een beetje een flauwe omschrijving die Wikipedia geeft. Er moet toch wat meer zijn dan alleen die geografische afbakening.

Gelukkig houdt Wikipedia het hier niet bij en noemt nog meer kenmerken van design uit Italië. Een belangrijk kenmerk is dat het trendsettend is. De Italiaanse architecten Achille Castiglioni, Luigi Caccia en Pier Giacomo vertellen in het boek ‘Northern Italy (Insight Guides)‘ het volgende over design uit Italië: “Heel eenvoudig, wij zijn de beste. We hebben meer verbeelding, meer cultuur en kunnen een betere link leggen tussen het verleden en de toekomst.”

Op onderstaande video wordt je kort wegwijs gemaakt in wat nu precies de schoonheid is van Italiaans Design.

Helemaal niet zo Italiaans

Een ander kenmerk van Italiaans design is dat het vaak helemaal niet zo Italiaans is. Vaak worden top designers van waar dan ook ter wereld ingehuurd door Italiaanse fabrikanten om hun ‘Italiaanse’ producten vorm te geven. Ook andersom komt voor en worden Italiaanse ontwerpen geëxporteerd naar het buitenland om daar tot volle bloei te komen.

Een bekend voorbeeld is de Fransman Philippe Starck, die in 1990 voor Alessi de wereldberoemde citroenpers ontwierp en veel succes had met de Motó 6.5 voor de Italiaanse fabrikant van motoren Aprilia.

Alessi citruspers
In 1990 ontwierp de Franse ontwerper Philippe Starck deze citruspers voor het Italiaanse Alessi. Bron foto: Wikipedia

Een ander voorbeeld is Iso Isetta (de bubblecar). De auto werd in Italië ontworpen maar werd in 1955 door het Duitse BMW in productie genomen en tot een succes gemaakt.

Italiaans Design

Een Isatta 300 uit 1958: Italiaans ontwerp geproduceerd door het Duitse BWM. Fotograaf: Pujanak via Wikipedia

Ook laten de Italianen zich inspireren door buitenlandse top ontwerpen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Smeg koelkast die is gebaseerd op de retro fifties koelkasten uit de Verenigde Staten.

Het ultieme kenmerk van Italiaans Design

Het allerbelangrijkste aspect van Italiaans Design is het vakmanschap waarmee de ontwerpen zijn gemaakt. Eindeloos lang experimenteren in ateliers, hard werken en net zolang sleutelen aan een ontwerp totdat het helemaal perfect is. Dat is Italiaans design!

Bronnen: Brooklyn Museum, CNNMariekke, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *