Wat is een design klassieker?

Het is moeilijk een definitie te geven van de term ‘design klassieker’. Wat de een een klassieker noemt, verdwijnt bij de ander meteen in de prullenbak. Over smaak vat immers niet te twisten. 

Toch is men het over het algemeen wel eens over wat wel en wat absoluut geen design klassieker genoemd kan worden.

Op Furnicons werd de volgende definitie gegeven:

“Een designklassieker is te definiëren als een ‘industrieel vervaardigd object met een tijdloze esthetische waarde. Het doet dienst als de standaard binnen zijn soort en is, ongeacht het jaar waarin het werd ontworpen, nog steeds up to date.”

Niet van de een op andere dag

Een design klassieker ontstaat dus niet van de ene op de andere dag. Het duurt jaren om een design klassieker te worden. Het kost nu eenmaal tijd om bekend te worden én te blijven. Ook zet een design klassieker zet vaak de standaard. Duidelijk is dat het design een blijvende impact heeft gehad op de samenleving en van invloed was op latere ontwerpen. Ook is het zo dat design klassiekers vaak opvallend eenvoudig zijn.

Wat maakt een design klassieker een design klassieker?

Maar wat maakt een design klassieker een design klassieker? Waar zit hem dat nu in? Hieronder hebben we de kenmerken van een design klassieker op een rijtje gezet.

  • Het gaat om industrieel vervaardigde gebruiksvoorwerpen. Van meubels, bestek en servies tot verpakkingen, vliegtuigen en auto’s.
  • Ze worden gekenmerkt door een origineel ontwerp en de esthetische waarde
  • Een design klassieker is direct herkenbaar
  • Ze reflecteren de tijdgeest waarin het ontworpen is en zijn tegelijkertijd actueel. Tijdloos dus!
  • Een design klassieker heeft een onbetwiste status als standaard
  • Het is de beste in zijn soort en wordt daarom ook vaak gekopieerd.

Meer weten?

Wil je meer weten over het begrip ‘design klassieker’? Surf dan naar de websites Design Technology en Wikipedia. Ook interessant is de driedelige serie  die is uitgebracht door Uitgeverij Phaidon. In deze designbijbel zijn 999 voorwerpen zijn beschreven die de status van ‘design klassieker’ hebben behaald. De serie, de Phaidon Design Classics genaamd, is uitgegeven in 2006 en is ook als app verkrijgbaar.

Lees ook het artikel Wat is Design?