Wereldkaart van Urbano Monte

Wereldkaart van Urbano Monte in elkaar gezet

De megagrote wereldkaart van Urbano Monte uit 16de eeuw is in elkaar gezet. Een enorme klus, want deze wereldkaart is zo enorm groot dat Monte hem op 60 individuele bladen nodig had om de hele wereld in beeld te brengen. Onlangs is deze wereldkaart voor het eerst in elkaar gezet.

Grootste wereldkaart uit 16de eeuw

Monte (1544-1613)  maakte de kaart in 1587 en is een van de grootste wereldkaarten uit de 16de eeuw. Super gedetailleerd en voorzien van prachtige illustraties. Je vindt er mythische wezens zoals draken, cyclopen,  zeemeerminnen en zeemeermannen. Zo heeft hij op de kaart van Centraal Azië kamelen en een krokodil aangebracht en de kaart van Siberië zijn opgesierd met eenhoorns.

Luister hieronder naar een interview met David Rumsey. De eigenaar van de kaart en degene die ervoor zorgde dat de kaart in elkaar werd gezet.

Kunstwerk

De wereldkaart van Urbano Monte is veel meer dan een kaart. Het is een kunstwerk. Op de handgetekende kaart zijn ook bijzondere wezens aangebracht en bevat het bovendien heel veel wetenschappelijke informatie, zoals gegevens over het klimaat, de flora en fauna, de afstanden binnen regio’s enzovoorts.

Wereldkaart van Urbano Monte

De afgelopen 430 jaar is de kaart bewaard als een atlas met 60 vellen. Die losse vellen moet je naast elkaar leggen om de hele wereldkaart in beeld te brengen. De ‘in elkaar gezette’ kaart meet dan maar liefst 3 bij 3 meter. Het is altijd de bedoeling van Monte geweest om de kaart elkaar te zetten en op een grote draaibare schijf tentoon te stellen. Dat is hem echter nooit gelukt. Nu, met behulp van  moderne digitale beeldbewerkingstechnieken, is zijn plan eindelijk werkelijkheid geworden. Hiertoe zijn door de Stanford University alle zestig bladen ingescand en als een puzzel in elkaar gezet. De kaart is virtueel te bewonderen op de website Visions Carto.

Nog een tweetal posts over oude kaarten zijn het grootste boek ter wereld: de Klencke Atlas en de wereld volgens Edward Quin.

Bronnen: David Rumsey, My Modern MetNational Geographic, The Vintage News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *