lichaamshaar kaart

Lichaamshaar kaart

Nooit geweten dat er een lichaamshaar kaart bestond. Er is er echt een. De kaart is gepubliceerd in het American Journal of Physical Anthropology en is opgesteld door Stewart W. Hindley, Albert Damon.

Lichaamshaar

Bijna alle zoogdieren, ook wij mensen dus, hebben lichaamshaar. Het ontstaat in de puberteit. Dan beginnen schaamhaar, okselhaar en lichaamshaar te groeien. Bij meisjes gebeurt dat op jongere leeftijd  dan bij jongens. Deze beharing is een overblijfsel van onze verre voorouders. Maar in de loop van de tijd hebben we steeds minder lichaamshaar gekregen. Het had geen nut meer! Alleen op plekken waar dit haar nog een functie heeft, is het nog aanwezig. Zo hebben we nog haar op ons hoofd. Dit dient bescherming tegen de zon. In gebieden waar er weinig zon is, bijvoorbeeld in Noord-Europa, is het van belang om zoveel mogelijk zon door te laten op je lijf. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je vitamine D aanmaakt. Ons lichaam kan dat zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht. Als je veel lichaamsbeharing hebt, kan de zon niet meer op je lichaam schijnen.

lichaamshaar kaart
Lichaamshaar wordt vaak verwijderd. Men vindt het gewoon niet mooi. Bron afbeelding: Beao (Chest_waxing.jpg) [CC BY-SA 2.0],  via Wikimedia Commons

Lichaamshaar kaart

Op de kaart hieronder is per land is aangegeven wat de gemiddelde hoeveelheid lichaamshaar is bij mannen.

 

lichaamshaar kaart
Bron afbeelding: Undress via Wikipedia

Teveel lichaamshaar

Soms gaat er wel eens wat mis en heb je teveel lichaamshaar. The Wolf Man is daar een voorbeeld van. Hij is  wereldrecordhouder op het gebied van lichaamsbeharing. Eigenlijk heet hij Larry Gomez. Larry en ook zijn broer Danny leiden beide aan een erfelijke ziekte genaamd hypertrichose. Ze hebben last van excessieve overbeharing. Vaak is hun hele lichaam en ook hun gezicht, bedekt met haar. Deze ziekte wordt ook het weerwolfsyndroom genoemd. De ziekt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een genmutatie op het X-chromosoom. Omdat hij er zo bijzonder uitziet, heeft hij gewerkt in een circus in Mexico. Bekijk hieronder de video die er over The Wolf Man is gemaakt.

Een andere bijzondere haarziekte is het onkambare haar syndroom, waar ook Einstein aan leed.

Bronnen: Vice MotherboardVivid Maps, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *