Cholera

De cholerakaart van John Snow in 3D

De cholerakaart van John Snow vormde het bewijs van John Snow dat de cholera-epidemie in Londen in 1854 werd veroorzaakt door besmet water uit de waterpomp op Broad Street.

Cholera-epidemie in Londen

De ziekte eiste in het Londen van september 1854 zijn tol: bijna 700 doden. Men had geen idee hoe cholera werd veroorzaakt en hoe de ziekte werd verspreid. Het was een compleet mysterie. Men dacht dat de ziekte door de lucht werd verspreid en door de hitte. Het was warm namelijk. John Snow, een arts uit Londen, verdiepte zich in het verspreidingspatroon van de ziekte en had een hypothese. En die wilde hij bewijzen. Hij maakte een kaart van de wijk Soho. Dit was een arme wijk, waar mensen onder slechte omstandigheden moesten zien te overleven. Snow ging alle huizen langs om de gevallen van cholera in kaart te brengen en om te achterhalen waar men het drinkwater vandaan haalde. Snow noteerde alle gegevens in een kaart.

Cholerakaart
De cholerakaart van John Snow. Bron afbeelding: Wikipedia

Waterpomp

Uit die kaart bleek duidelijk dat de ziekte de meeste slachtoffers had geëist rond de waterpomp in Broad Street (tegenwoordig Broadwick Street) waar de pomp Southwork & Vauxhall stond. Ook in andere straten waren de choleragevallen gegroepeerd rond de pompen van dit waterbedrijf. Het aantal ziektegevallen onder de gebruikers van pompen van een ander waterbedrijf was vele malen kleiner. En het personeel van een brouwerij in Broad Street werd juist niet ziek. Zij dronken alleen bier.

waterpomp

Vervuild water

De pomp waar mensen het vervuilde water haalde stond vlak bij een beerput. De pomp in Broad Street werd afgesloten, en de uitbraken van cholera stopten onmiddellijk. Snow stelde dat cholera en veel andere infectieziekten werden veroorzaakt door de verspreiding van ziektekiemen. Zo’n dertig jaar later, in 1882, bleek dat Snow inderdaad gelijk had gehad. Robert Koch identificeerde toen namelijk de cholerabacterie die zich verspreidt via drinkwater waarin resten ontlasting van de patiënten zitten.

De ontdekking van Snow was een knap staaltje datajournalistiek en wordt beschouwd als hét moment waarop de wetenschap epidemiologie ontstond.

cholera
Een cholera patiënt experimenteert met medicijnen en kuren . Het is een ets van R.I. Cruikshank uit 1832. Bron afbeelding CC BY 4.0, Wikipedia

Cholerakaart in 3D

Bij wijze van experiment is besloten om de map van Snows cholerakaart in 3D te visualiseren. In deze 3D-versie zie je aan de hoogte van kolommen waar de meeste mensen zijn overleden. Die locatie geven je een inzicht van de afstand naar de dichtstbijzijnde waterpompen. Bekijk de bevindingen van Snow op de 3D Cholerakaart.

Bekijk ook eens de Middeleeuwse moordkaart van Londen.

Bronnen: Gestolen Grootmoeder, Google Maps Mania, Ontdekkingsschrijver, Wikipedia