cartobiografie

Cartobiografie van Martin Luther King

Ooit gehoord van een cartobiografie? Het is een biografie in de vorm van kaarten, plattegronden en andere multimedia. Op StoryMaps stond een prachtige cartobiografie van Martin Luther King die zeer de moeite waar is op te lezen. 

Marin Luther King
De burgerrrechtenactivist Martin Luther King. Bron foto: Wikipedia

Wat is een cartobiografie?

Eee cartobiografie  is een doodgewone biografie, een op schrift gestelde levensbeschrijving van een persoon, die iets extra heeft en namelijk verrijkt is met geografisch materiaal zoals  kaarten, plattegronden en andere multimedia. De persoonlijke levensgeschiedenis van een persoon krijgt daardoor een visueel tintje en is naar mijn persoonlijke smaak veel interessanter en boeiender om te lezen.

Hoe maak je een cartobiografie?

Ik kwam het begrip tegen op de site van ArcGIS. Dit is het online platform én software voor het creëren en delen van interactieve kaarten en apps. ArcGIS is een product van het bedrijf Esri. Met de software van ArcGIS kun je ook Storymaps maken. Dit zijn kaarten die je kunt aanvullen met tekst, plaatjes, video’s en andere multimedia. Met de StoryMaps software kun je dus redelijk eenvoudig een cartobiografie maken. Eigenlijk is het een kwestie van je aanmelden op de site en beginnen met de bouw van zo’n cartobiografie!

Dr. Martin Luther King cartobiografie

Een voorbeeld van zo’n cartobiografie is ‘the life of Dr. Martin Luther King. King werd geboren in 1929 in Atlanta, Georgia. Hij was dominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij was actief in de jaren ’50 en ’60 en werd bekend door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Zo organiseerde hij een een massaprotest in juni 1963 in Detroit  de zogenaamde March of Freedom.

cartobiografie
Route van de March of Freedom op de kaart gezet.

I Have a Dream

Ook organiseerde hij een massademonstratie op 28 augustus 1963 en was hij het brein achter de boycot van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Echt wereldberoemd werd hij in 1963 toen hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak ‘I Have a Dream’ hield. In die toespraak sprak hij de hoop uit dat mensen niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden, maar alleen op hun gedrag. Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Hij was toen 38 jaar.

Luister naar de speech ‘I Have a Dream’

Cartobiografie: veel interessanter!

Al deze informatie hierboven is door en een beetje saai, maar als je het naleest op de cartobiografie, gaat zijn verhaal veel meer leven en kun je bijvoorbeeld ook de toespraken van King beluisteren. Echt heel interessant!

Hoe deze biografie is opgesteld kun je lezen on het artikel ‘Making “The Life and Works of Dr. Martin Luther King” Story Map.

Bronnen: HistoriekWikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *