YInMn Blue oftewel YInMn Blauw is een pas ontdekte kleur blauw. De kleur is in 2009 per toeval uitgevonden.
YInMn Blauw
YInMn Blauw klinkt als een vreemde naam. Eigenlijk is het een hele saaie naam, want het is de afkorting van de elementen, te weten Y, In en Mn (Yttrium, Indium Mangaan en Zuurstof).
Toevallig ontdekt
De nieuwe kleur blauw heeft veel weg heeft van kobalt blauw. Kobalt was overigens in 1802 gecreëerd. YInMn Blauw werd bij toeval ontdekt in 2009, in een laboratorium van de universiteit van Oregon. Afgestudeerd student Andrew Smith, een student, bracht daar twee materialen bij elkaar, het ferro-elektrische YIno en het anti-ferromagnetische YMnO. Hij verhitte de materialen tot 1200 graden Celcius. Het was zijn bedoeling om een nieuw elektronisch materiaal te ontdekken, maar er ontstond een blauw mengsel uit de oven. Mas Subramanian, het hoofd van het laboratorium, zag het blauwe mengsel. Door zijn onderzoek voor o.a. pigmentfabrikant DuPont zag hij de potentie van dit blauwe pigment. De kleur wordt soms ook MasBlue genoemd, een verwijzing naar de uitvinder van de kleur.
Overigens was YInMn er natuurlijk al. Zo kun je deze kleur op je computer tevoorschijn toveren. De hexadecimale waarde is 0000FF en de RGB-waarde is 0, 0, 255. Maar deze kleurcodes zijn at anders dan het pigment. Dat is dus pas in 2009 ontdekt.
Kobalt blauw
De nieuwe kleur blauw lijkt behoorlijk veel op kobalt blauw. Maar YInMn is veel milieuvriendelijker en duurzamer dan kobaltblauw en Pruissisch blauw. De pigmenten waaruit kobalt is samengesteld zijn minder stabiel, vervagen en verbleken sneller. YInMn Blue is veel stabieler en behoudt zelfs in olie en water zijn kleurechtheid veel langer. Ook kan het beter tegen hoge temperaturen en is de reflectie mooier dan bijvoorbeeld kobalt blauw. een interessante kleur voor commerciële doeleinden. In 2012 hebben ze het nieuwe pigment gepatenteerd, zodat ze het in verschillende producten kunnen gebruiken. Inmiddels is er krijtje van Crayola gemaakt met deze nieuwe blauwe kleur, is er verf in de nieuwe blauwe kleur en wordt het pigment in talloze andere toepassingen gebruikt.
Bronnen: Open Cuture, Paradijsvogel Magazine, René van Maarsseveen, Scientas