Een wormenhotel inzetten om een restaurant te verduurzamen? Start Up Le Compostier gaat het proberen en wil in 2018 restaurants in en rondom Amsterdam 10 wormenhotels neerzetten. Die hotels moeten samen ten minste minstens 40.000 liter groente- en fruitafval verwerken tot rijke compost.
Wormenhotel
Een wormenhotel zorgt ervoor dat de keukens van restaurants circulair worden. Waardevolle resten van duurzaam geproduceerde producten , zoals groente en fruit resten, verdwijnen veelal in de afvalbak. Maar met een wormenhotel -waarin compostwormen en nuttige micro-organismen groente en fruit afval tot een hoogwaardig product verwerken -kunnen chefs deze restjes composteren op eigen locatie én ze kunnen de compost direct gebruiken in de eigen tuin. Restaurant chefs kunnen in de stad gezond voedsel laten groeien en de voedselkringloop sluiten.
Het wormenhotel is ontwikkeld volgens de Lean Startup Methode, waarbij het eerste prototype meteen toegepast én uitgeprobeerd werd. Het hotel werd verbeterd aan de hand van feedback van de gebruiker.
Crowdfunding
Le Compostier is een crowdfundingsactie gestart om tien restaurants in de Amsterdamse regio te verduurzamen. De eerste stap is om volgend jaar 10 wormenhotels te plaatsen. Om dit project gefinancierd te krijgen is de start up een crowdfundingcampagne gestart en hoopt daarmee € 12.600 op te halen. De eerste fase van het wormenhotel project is een pilot met wormenhotels voor vijf restaurants en het onderhoud van een jaar. Natuurlijk vallen ook de kosten van een elektrische transportfiets hieronder. De mensen van Le Compostier begeleiden deze pilot en zorgen voor het onderhoud van de wormenhotels.
De crowdfundingactie op het platform Voor je Buurt verloopt overigens prima. Op dit moment is al bijna het benodigde bedrag voor de pilot bijeengebracht en er zijn nog 5 dagen te gaan. Goede hoop dat de wormenhotels er komen!
Hoe je een restaurant duurzaam kan maken met een wormenhotel wordt in onderstaande video nog eens uit de doeken gedaan.
Je kunt Le Compostier volgen op Facebook.
Bronnen: Le Compostier, Duurzaam Bedrijfsleven, Het Nieuws van de Vooruitgang