sociometer

Sociometer test smartphone verslaving

De Sociometer is een onlangs gelanceerde uitvinding. Dit apparaat meet de tijd die mensen in cafés en restaurants spenderen aan hun smartphones en mobieltjes, in plaats van aan sociale activiteiten, zoals kletsen met je kroeggenoten. De Scociometer meet de wifi-activiteit en visualiseert deze tijd op een rollend stuk ruitjespapier.

Sociometer

De Sociometer is ontwikkeld door drie studenten van de University of Dundee in Schotland. Ze moesten een desgin en kunstproject uitvoeren voor hun studie. De drie bedachten een apparaat dat wat weg heeft van een seismograaf, maar in plaats van aardbevingen te meten, noteert de meter het gebruik van smartphones.

sociometer

Smartphone verslaving

De drie studenten hebben hu uitvinding getest en hebben de Sociometer geïnstalleerd in een 120 jaar oude pub. De test wees uit dat mensen enorm verslingerd waren aan hun smartphone. Zelfs op de drukste momenten in de kroeg, als ze omringd waren door vrienden, bleven de verslaafden op hun smartphone gluren. Smartphoen junkies….

Doel Sociometer

Het doel van deze uitvinding is om het gebruik van smartphones en mobieltje te verminderen en mensen bewust te maken van het feit dat ze veel te vaak op dat ding zitten te kijken en maar weinig oog hebben voor hun omgeving. Beter zouden ze met hun vrienden kunnen praten. De Sociometer zelf, draagt hier aan bij, want buiten het feit dat het het telefoongebruik inzichtelijk maakt, is het ook een ‘conversation starter’ en praten mensen in de kroeg over deze bijzondere uitvding.

Internationale design prijs

Met deze uitvinding heeft het drietal overigens een internationale prijs in de wacht gesleept. Met de Sociometer kreeg de New Star Award voor Jonge Talenten, 2017. Dit is een internationale wedstrijd die door UNESCO in China werd georganiseerd. 

Lees ook dit bericht over hoe je kunt afkicken van je smartphone verslaving en check ook deze bijzondere uitvindingen eens.

Bronnen: University of DundeeThe Sociometer, The Scotsman, Weird Universe