Site pictogram Pasa Bon !

Prinses Ruth Luka Keanolani Kauanahoahoa Keʻelikōlani

Prinses Ruth Luka Keanolani Kauanahoahoa Keʻelikōlani was van koninklijke bloede. Ze was een groot voorvechter van het behoud van de Hawaiiaanse taal en tradities en groeide uit tot een van de meest invloedrijke vrouwen van Hawaï.

Ke’elikōlani

Ke’elikōlani werd geboren op 9 augustus 1826. In een tijd dat veel Hawaiianen zich bekeerden tot het christendom, bleef Ke’elikōlani aanhanger van de traditionele Hawaiiaanse godsdienst, ook al was die in 1819 afgeschaft. Toen de vulkaan Mauna Loa in 1880 uitbarstte en de stad Hilo door een grote lavatroom werd bedreigd, vroeg de godin Pele om de stad te redden. En het hielp. Een mirakel en het maakte Ke’elikōlani tot de heldin van Hawaï.

Hawaiiaan

Als lid van de koninklijke familie diende Ke’elikōlani als koninklijk gouverneur van het eiland Hawaï. Ke’elikōlani verstond Engels, maar ze wilde per sé dat ze alleen in het Hawaïaans werd aangesproken. Mensen die geen Hawaïaans konden spreken, moesten met behulp van een tolk met haar communiceren.

Knappe dame

In haar jeugd zou de prinses een knappe dame zijn geweest, maar naarmate ze ouder werd, werd ze ook steeds zwaarder. Ook had ze een misvormde neus. Dat kwam door een operatie aan haar neus vanwege een neusinfectie. Kwade tongen zeggen dat haar tweede echtgenoot Davis haar neus had gebroken. De prinses heeft slechts enkele malen geposeerd en er is maar een dozijn foto’s van Ruth bekend.

Prinses Ruth Luka Keanolani Kauanahoahoa Keʻelikōlani in 1909. Bron afbeelding: J. J. Williams via Wikipedia

Steenrijk

Prinses Ruth Luka Keanolani Kauanahoahoa Keʻelikōlani was steenrijk en zo rond 1870 was ze de grootste landeigenaar in Hawaï. Ondanks het feit dat ze een huis in westerse stijl bezat, koos Ke’elikōlani ervoor om in een groot, traditioneel grashuis te wonen. Toen ze stierf in mei 1883, werd alle 353.000 hectare grond die ze bezat, 9% van de Hawaiiaanse eilanden, aan haar neef prinses Bernice Pauahi overgedragen. Later werden haar bezittingen in een fonds ondergebracht ten bate van de Kamehameha-scholen.

Bron afbeelding: Menzies Dickson via Wikipedia

Bronnen: Bad Ethnography, Saving Hallowed Ground, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten