Laungi Bhuiya groef eigenhandig een kanaal van 3 kilometer

Laungi Bhuiya is een bijzonder mens. Hij groef eigenhandig een kanaal van 3 kilometer lang om zijn dorp te voorzien van water voor het verbouwen van gewassen en voor het vee. Hij deed er 30 jaar over en hij helemaal alleen én met de hand.

Irrigatiekanaal

Er was geen water voorradig voor landbouw en veeteelt in het dorp Kothilawa, in India. Eigenlijk waren er altijd watertekorten. Als het regende stroomde bijna al het regenwater de rivier in en het drop had nauwelijks profijt van de regenval. En dat betekende dat de bewoners niet in hun eigen levensonderhoud kon voorzien. De meeste dorpsgenoten van Bhuiya trokken daarom naar de stad. Maar Bhuiya besloot te blijven en het heft in eigen handen te nemen en een irrigatiekanaal te graven om het water van de heuvels naar een vijver bij zijn dorp te brengen.

Laungi Bhuiya: dorpsgek of held?

Veel mensen beschouwden Bhuiya als een dorpsgek en zelfs zijn eigen vrouw probeerde hem te stoppen. Maar hij zette door. Zo’n 30 jaar lang groef hij met de hand een irrigatiekanaal van bijna drie kilometer lang. Hierdoor hadden zijn dorpsbewoners water en konden weer in hun levensonderhoud voorzien en waren bijvoorbeeld eindelijk in staat om graan te verbouwen. Bhuiya is sinds dit jaar een held en wordt liefkozend de Canal Man genoemd.

Inspiratiebron

Bhuiya werd geïnspireerd door de heldendaad van Mountain Man Dashrath Manjhi, die van 1960 tot 1982 een weg door de berg bij het dorp Gehlaur uithakte. Hij deed dit helemaal met de hand en zijn enige gereedschappen waren hamer en een bijtel. Hierdoor werd afstand tussen zijn dorp en de stad Gaya verkort van 55 naar 15 kilometer. ‘En wat de Mountain Man kan dat kan ik ook’, vond Laungi Bhuiya. Hij groef een kanaal van, 3 kilometer lang, 1,20 meter breed en een kleine meter diep.

Laungi Bhuiy

De eerste oogst

De heldendaad van Bhuiya werd wereldnieuws doordat een plaatselijke verslaggever een reportage over de Canal Man maakte. Bhuiiya had toen al 2 kilometer kanaal gegraven en had nog een kilometer te gaan. De Indiase Minister van Waterstaat, Sanjay Jha, kreeg het relaas van Bhuiya te horen en besloot te helpen. Hij liet de resterende kilometer uithakken. Ook de Indiase miljardair Anand Mahindra steunde hem en doneerde een ​​tractor. En dit jaar was voor het eerst dat de boeren uit het dorp graan konden oogsten.

Canal Man Langi Bhuiya

Canal Man Langi Bhuiya is nu 70 jaar en een held. De Indiase tv maakte een reportage over hem. Bekijk die hieronder.

Lees ook het verhaal over de bomenman van India die eigenhandig een bos geplant heeft geplant van 3,5 vierkante kilometer groot.

Bronnen: Good News Network, Het Kan Wel, Life Beyond Numbers, Oddity Central

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *