Escopetarra: nieuw vredessymbool

De Colombiaanse activist César López bedacht in 2003 een opvallend nieuw vredessymbool: de escopetarra, een gitaar gemaakt van een geweer. Het woord is een samenvoeging van de Spaanse woorden escopeta (geweer) en guitarra (gitaar).

Slechtste en mooiste uitvinding gecombineerd

López maakte de eerste van een Winchester-geweer en een Stratocaster; hij heeft er sindsdien nog vier gebouwd en aan verschillende Latijns-Amerikaanse kunstenaars en steden gegeven en aan de Verenigde Naties, die het op een ontwapeningsconferentie lieten zien. López kwam op het idee na de een terroristische aanslag op Club El Nogal op 7 februari 2003 in Bogota, Colombia. Na de aanslag zag hij een soldaat zijn wapen als een gitaar droeg. López besloot om de slechtste uitvinding van de mensheid te combineren met de mooiste. De escopetarra werd zo het instrument van de vrede.

Vijf escopetarras

López liet vijf escopetarras bouwen door de Colombiaanse gitaarbouwer Alberto Paredes. Hij schonk er vier weg. Eentje aan de Colombiaanse muzikant Juanes, nog een eentje aan de Argentijnse muzikant Fito Páez. Ookgaf hij een escopetarra aan het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en een exemplaar schonk hij aan het stadsbestuur van Bogotá. Ook hield hij er zelf eentje. Juanes verkocht later zijn escopetarra voor $17.000 bij een inzamelingsactie in Beverly Hills die werd gehouden om slachtoffers van mijnaanslagen te helpen. De escopetarra die aan de VN was geschonken, werd tentoongesteld tijdens de VN-conferentie over ontwapening in juni 2006.

escopetarra
Escopetarra: Bron afbeelding: HaseyJDBS via Wikipedia

Het is hoogtijd om dit vredessymbool uit de kast te halen!

Bronnen: Futility Closet, UNODC, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *