We moeten ons eigen tuintje onderhouden

Il faut cultiver notre jardin is een quote van Voltaire. Hij raadt ons aan ons eigen tuintje te onderhouden en ons geluk in eigen hand nemen.

Eigen eigen tuintje

De quote komt uit Candide (1759). In deze filosofische roman bekritiseerde Voltaire de optimistisch ingestelde monadenfilosofie van Leibniz, die uitgaat dat het heelal waarin wij leven, het beste universum is dat God had kunnen scheppen. In de roman van Voltaire komt de hoofdpersoon, Candide tijdens een reis door Europa telkens in aanraking met de ongerijmdheden en wreedheid van het aardse bestaan. Zijn mentor Pangloss verzekert hem dat alles gebeurt met een reden en dat deze wereld de best mogelijke van alle is. Uiteindelijk lijkt Candide zich bij deze filosofie neer te leggen en concludeert dat il faut cultiver son jardin.

eigen tuintje
Voltaire. Bron afbeelding: Store Norske Leksikon

Il faut cultiver notre jardin

De slotregel van Candide is il faut cultiver notre jardin. Hiermee raadt Voltaire ons aan om onze eigen tuintje te onderhouden. Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen: een wereld die zeker geen paradijs is. Wij moeten zelf iets van ons leven maken en ons geluk in eigen hand nemen. En laten we dichtbij beginnen: met onze tuin. Het werd een gevleugelde uitdrukking.

Bekijk hieronder deze zoektocht naar de achtergrond van deze uitdrukking door The School Of Life.

Bronnen: Buitenkunst, Herbarium Cataplasma, Historiek, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *