Videotheek: recent erfgoed in kaart gebracht

De videotheek is compleet uit het straatbeeld verdwenen. De Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière mist dat enorm en zou het liefst willen dat ze weer terugkomen.

Videotheek fotoboek

In de jaren ’80 waren videotheken enrom populair . je kon er films huren op uiteenlopende videoformaten aan (Betamax, VHS, Video 2000). In de jaren ’90 richtten de videotheken zich meer op VHS en cd, later ook dvd’s. De kans is klein dat er opnieuw videotheken hun deuren openen. Streamingsdienst en on-demand thuis films, zoals Netflix hebben de plaats van de videotheek overgenomen.

Videotheek verzameling

La Rivière zou heel graag weer tussen de VHS cassettebanden rondneuzen, maar in plaats daarvan heeft zijn toegelegd op het verzamelen van foto’s van videotheken, Hij wil er er een fotoboek van maken.

videotheek
De neergang van de videotheek Bron afbeelding: Jurjen via Flickr

Erfgoed

Het fenomeen ‘de videotheek’ is recent erfgoed dat nog niet is vastgelegd. La Rivière vindt het belangrijk dat al het materiaal over deze video verhuurbedrijven bij elkaar gebracht wordt. Hij heeft al een hoop foto’s gevonden in diverse archieven, maar hij is op zoek naar meer. Heb je materiaal voor La Rivière, dan kun je kan contact opnemen via zijn eigen website: gyzlariviere.nl.

Bronnen: Erfgoedstem, Rijnmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *