Signed, Sealed, & Undelivered: brieven over geroddel, intriges en schandalen

Signed, Sealed, & Undelivered is een project over een schatkist met 2600 brieven uit 17de eeuw die nooit zijn bezorgd. Brieven over geroddel, intriges, schandalen én het alledaagse leven.

2600 brieven

In 1926 werden deze brieven nagelaten aan het Nederlandse postmuseum in Den Haag (nu Beeld en Geluid Den Haag). De brieven waren bewaard in een hutkoffer door de Haagse postmeester Simon de Brienne en zijn vrouw Maria Germain. Wanneer geadresseerden waren verhuisd, overleden, of een brief simpelweg weigerden omdat ze er niet voor konden of wilden betalen, kon deze niet worden bezorgd. Het paar bewaarde alle onbestelde brieven.

Signed, Sealed & Undelivered

Het internationale onderzoeksteam Signed, Sealed & Undelivered, onder leiding van letterkundige Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden en historicus David van der Linden van de Rijksuniversiteit Groningen, wilde weten wat er in de brieven stond. Ze vormen een schatkist onaangeraakt door de tijd: 2600 berichten vol roddels, schandalen en intriges, maar geven ook inzicht in het alledaagse leven en de emoties waar men toen mee te maken had.

Spaarpot

Vroeger betaalde de ontvanger de ‘portokosten’ van een brief. Onbezorgde brieven waren dus iets. Het echtpaar De Brienne bewaarde daarom de onbestelbare post in een hutkoffer. En dat was voor hen dus een soort spaarpot.

Signed, Sealed & Undelivered

De vouw

De brieven zijn in gevouwen toestand bewaard. Op de ene zijde van het papier stond de tekst en op de andere kant werd adres geschreven en zegel geplakt. De wijze waarop een brief werd gevouwen, was heel persoonlijk. het was een soort handtekening om de privacy te waarborgen. We noemen dit letterlocking: het vouwen en beveiligen van brieven zodat niemand ze stiekem kon lezen.

In dit onderzoek worden de vouwwijzen in kaart gebracht en ook de brieven gelezen. De verzegelde brieven hoeven niet geopend te worden. Met behulp van röntgentomografie, een geavanceerde scantechnologie, worden de brieven gelezen zonder de zegels te verbreken.

Hou je van geschiedenis en van post? Lees ook het artikel over post bezorgen met bakfiets, de comeback van de typemachine en Odilia’s Dagboek.

Bronnen: DutchNews, Impercia, Museum Contact, Universiteit van Leiden