Opwindbare aap: gruwelijk kinderspeelgoed uit 1880

Kinderspeelgoed was vroeger lang niet zo verantwoord als heden ten dage en gruwelijkheden werden niet uit de weg gegaan. Een voorbeeld daarvan is deze 19de-eeuwse opwindbare aap die in een koksbuis is gehesen en een afgehakte kop van een witte kat in een pasteitje serveert.

Opwindbare aap

Deze opwindbare aap is ergens rond 1880 geproduceerd door de beroemde Franse speelgoedfabrikant Roullet & Decamps. De aap is gemaakt van papier-maché en heeft verder amberkleurige glazen ogen en metalen handen. Ook de pastei is gemaakt van papier-maché. Dit speelgoed is overigens gebaseerd op een Frans kinderliedje La Mère Michel, waarin een chef-kok de kat van zijn buurman bereidt en opdient.

Gruwelijk speelgoed

De aap is op te winden door de sleutel in zijn rug aan te draaien. Hierdoor kan de aap met zijn ogen knipperen, zijn hoofd bewegen en de deegkorst optilt om zijn macabere gerecht te onthullen en klinkt er muziek. Een knap stukje surrealistisch en gruwelijk kinderspeelgoed.

Opwindbare aap

Persoonlijke collectie

Fabrikant Ernest Decamps deed deze aap niet van de hand, maar bewaarde deze in zijn persoonlijke collectie. Zijn nabestaanden verkochten dit speelgoed in 2014 via Douglas Fisher Antiques veiling voor meer dan $36.000,-. Op de video hieronder zie je de opwindbare aap in actie.

Bronnen: 1stdibs, Le Gazette Drouot, Lot Art, The Museum of Ridiculously Interesting Things

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *