Liefde van Toen: contactadvertenties van voor 1940

Op het Instagramaccount Liefde van Toen vind je oproepen uit de krant van minnaars, geliefden en zoekenden. Deze contactadvertenties zijn verzameld door Mark Traa die ze weer opduikt op Delpher.

Contactadvertenties van vroeger

Vroeger, voordat er zoiets bestond als internet, stonden in de krant oproepjes om in contact te komen met een date. Het aantal contactadvertenties nam toe naarmate kranten vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw hogere oplagen kregen. Door de opkomst van vervoermiddelen zoals de trein, tram en auto speelde een rol bij de zoektocht naar de liefde. Dat maakte het eindelijk mogelijk een verkering van verder weg te zoeken. Bekijk hieronder een paar van die contactadvertenties.

Inkijkje in de liefde

De contactadvertenties geven een mooi inkijkje in de liefde tussen 1840 en 1940. Zo kun je lezen dat men het destijds verstandig achtte om een potentiële partner te vinden die een stuk rijker was dan jij en hetzelfde geloof aanhing. Dat zie je duidelijk terug in de huwelijksadvertenties uit die tijd. Het instagramaccount Liefde van Toen bestrijkt de periode 1840-1940.

Liefde van Toen

Liefde van Toen

Liefde van Toen is samengesteld op basis van contactadvertenties uit Delpher. De site is onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek en stelt miljoenen oude krantenpagina’s ter beschikking.

Bronnen: Erfgoedstem, Linda, RTL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *