Hoe ruikt Europa? Niemand weet het precies. Daarom wordt het project Odeuropa opgestart waarin een internationale groep wetenschappers oude geuren van Europa in kaart brengt en probeert na te maken.
Hoe ruikt Europa?
Odeuropa is een project dat betaald wordt door de Europese Unie. Er is 2,8 miljoen euro voor uitgetrokken en het is voor het eerst dat er zo breed onderzoek wordt gedaan naar het Europese geurverleden. Wetenschappers gaan op zoek naar de rol die geur de afgelopen eeuwen heeft gespeeld in de diverse Europese culturen. Ook wordt bekeken hoe ‘ruiken’ kan helpen om het materiële en immateriële erfgoed van Europa te promoten.
Computerneus
De onderzoekers gaan de geur van Europa in kaart brengen met behulp van sensory mining-technieken. Het doel van Odeuropa is om een computerneus te ontwikkelen die geuren en olfactorische ervaringen uit het verleden uit digitaliseerde schilderijen en prenten kan opsporen. Die neus gaat ook digitale teksten vanaf het jaar 1600 tot aan het begin van de twintigste eeuw analyseren.
Op de video hieronder wordt uitleg gegeven over het project Odeuropa.
Europees geurverleden
Uit de teksten, prenten en schilderijen wordt gekeken welke geurstoffen veel genoemd en getoond? En welke betekenissen en emoties worden aan die geuren verbonden? Wat waren de meest welriekende en onwelriekende plaatsen? En wat voor trucje had men om stank tegen te gaan?
Historische geurencyclopedia
De historische vondsten zullen uiteindelijk worden tentoongesteld in historische geurencyclopedie die online beschikbaar wordt. Deze Encyclopaedia of Smell Heritage wordt het archief voor het olfactorische erfgoed van Europa en waardoor je toegang hebt tot het Europese geurverleden. Ook wordt een aantal Europese geuren bewaard en nagemaakt in samenwerking met de geurindustrie. Daarnaast zullen tal van geurevenementen worden georganiseerd. Op de vraag ‘Hoe ruikt Europa?’ krijgen we pas over drie jaar antwoord, want dan is het project Odeuropa afgerond. Volge het laatste nieuws over het project op Odeuropa.eu en op Twitter
Bronnen: BBC, Historiek, Independent, Meertens Instituut