In de rubriek ‘geschiedenis vandaag’ gaat het over 9 juni 1822. Op deze dag krijgt Charles Graham octrooi verleend op zijn uitvinding: het kunstgebit.
Geschiedenis vandaag: het kunstgebit
Charles Graham uit New York kreeg op 9 juni octrooi op het kunstgebit. Hij was niet de eerste die neptanden had uitgevonden, want een nepgebit bestond al eeuwen daarvoor. Wel was hij de eerste die een kunstgebit maakt van porselein. Bovendien was het veel duurzamer dan de eerder exemplaren die gemaakt waren van ivoor of dierentanden.
Openbaar Kunstgebit
In 1977 werd de expositie ‘Openbaar Kunstgebit’ gehouden in het Zeister Slot. Op deze expositie waren ludieke gebitskunstwerken en innovaties in de tandheelkunde te zien. Overigens was Openbaar Kunstgebit een verbastering van de naam van een kunstprogramma, die zich de popularisering van kunst tot doel had gesteld. Het begon in 1957 met een radioprogramma en vanaf 1963 was er ook een televisieprogramma. Bekijk hieronder enkel beelden van de expositie ‘Openbaar Kunstgebit’.
Neptanden als inspiratie
Het gebit was niet alleen een tandheelkundige innovatie, maar inspireerde ook kunstenaars en ontwerpers tot tal van creaties.
Wat denk je van dit telefoonhoesje dat je kunt kopen op Etsy.
Kunstenare Sutherland’s Underland heeft een zwak voor eieren met kunstgebitten en tongen. Vreemde combinatie die macabere kunst als gevolg heeft.
Schilder en beeldhouwer Jessine Hein maakte een kunstgebit van de tanden van David Bowie, voordat hij een recht gebitje had besteld.