Site pictogram Pasa Bon !

17de eeuws sterven met de Death Roulette

Matt Round’s Death Roulette is een grimmig spel waarmee je geheel willekeurig je eigen doodsoorzaak kan kiezen aan de hand van de vele sterfgevallen die zijn geregistreerd in het 17de-eeuwse Londen.

Een bladzijde uit het boek Londons Dreadful Visitation. Bron afbeelding: Wellcome collection via Wikipedia

Death Roulette

Draai het wiel en je ziet waaraan je dood bent gegaan op een bepaalde datum in de 17de eeuw. Matt Round van de website VOLE.wtf, heeft de doodsoorzaken uit het Londen van 1665 op een rijtje gezet. Deze oorzaken worden ook wel de bills of mortality genoemd. Matt Round haalde de informatie voor Death Roulette uit de publicatie Londons Dreadful Visitation. In dit boek uit 1665 zijn alle doodsoorzaken van alle inwoners uit Londen bijgehouden vanaf 27 december 1664 tot en met op 19 december 1965. De meeste mensen gingen dood aan de pest, maar er waren nog veel meer doodsoorzaken, zoals wormen, moord, een valpartij en andere lugubere zaken.

Bills of Mortality. Bron afbeelding: Paul K via Flickr

Doodsoorzaak in 1665

Door een draai aan virtuele wiel van de Death Roulette van Vole kom je terecht op een bepaalde dag uit 1665 en een bepaalde doodsoorzaak. Staat het wiel stil op 25april 1665, dan ben je overleden aan stranguria en dat is een ‘moeizame en pijnlijke urinelozing met vaak maar enige druppels tegelijk’. En op 11 juli van datzelfde jaar ben je overleden door de afscheiding van een lichamelijke vloeistof (flux).

Lees ook het bericht over de Middeleeuwse moordkaart van Londen en de cholerakaart van John Snow in 3D

Bronnen: Neatormama, Prospectmagazine

Mobiele versie afsluiten