Een Tyrosemiophiel is een verzamelaar van de ronde, kleurrijke etiketten die op houten verpakkingen van Camembert-kaas staan.

Camembert

In het camembert museum is een club van tyrosemiophielen gehuisvest. Deze leden van deze Club Tyrosémiophile de France verzamelen camembert etiketten. Deze labels hebben een diameter van ongeveer 11 centimeter, iets groter dan een bierviltje. Ze worden verkocht in antiekwinkels en rommelmarkten voor prijzen die variëren van een euro per stuk tot meer dan honderd euro, afhankelijk van hun zeldzaamheid. De grootste collectie camembert etiketten vind je in in Praag en wordt de Laktos collectie genoemd. In 2019 telde deze verzameling maar liefst 250655 etiketten.

tyrosemiophiel
Een greep uit de collectie van Club Tyrosémiophile de France

Tyrosemiophiel verzameling

Het is niet echt vreemd om een tyrosemiophiel te zijn. Er zijn wel meer mensen die zich bezighouden met het verzamelen van camembert labels. Zo zijn er vele verzamelingen waaronder Le Tyrosemiophile, Cheeselabels en A Year in Fromage. En Sept stelt ze op Instagram tentoon.

Andere kaas

En als je van kaas wilt wisselen en camembert niet meer ziet zitten, dan kun je je misschien gaan richten op La Vache qui rit en een Vachequiriphiel worden.

Bronnen: Oxford Reference, Wikipedia