pizzabakken

Pizzabakken immaterieel erfgoed

Pizzabakken komt officieel op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Afgelopen donderdag is dat bekend geworden op een vergadering van het Comité van het Unesco-verdrag in Zuid-Korea.

Pizzabakken

De reden dat het Italiaanse pizzabakken de status krijgt van immaterieel erfgoed is dat Italië een grote culinaire kennis bezit en wordt bewonderd voor de productie van de pizza. Ook de bijbehorende gebaren, waaronder het in de lucht draaien van de pizza, de Italiaanse liedjes en de kennis over het produceren van een goed pizzadeeg zijn in de afwegingen meegenomen.

Oerpizza

Napels is de bakermat van de originele pizza. Het bereiden van de echte Napolitaanse Pizza Marinara of Pizza Margherita is nu toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. De oerpizza komt dan ook uit Napels en is natuurlijk de Pizza Margherita. In deze stad werd dit gerecht het eerst gemaakt en telde slechts de simpele basisingrediënten: tomatensaus, mozzarella en basilicum.

pizzabakken
Pizza Margaritha: Fotograaf: ElfQrin (Valerio Capello) via Wikipedia

Koninklijke pizza

Het recept werd voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels en het gerecht werd vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha. Zijj as de echtgenote van koning Umberto I. Toen de twee i 1889 de stad bezochten, wilden Margaretha een lokale specialiteit proeven en dat werd dus de pizza die bovendien de kleuren van de Italiaanse vlag had (groen, wit en rood). De koningin bedankte de pizzabakker die het gerecht naar de koningin heeft vernoemd.

Napolitaanse pizzabakker

De Italiaanse overheid diende in 2016 een verzoek in bij Unesco. Dat gebeurde nadat 850.000 Italianen een petitie hierover ondertekenden. De petitie werd opgezet door een Napolitaanse pizzabakker. Het verzoek werd vervolgens door twee miljoen mensen ondersteund.

Trots

De Italianen zijn super trots. Het Italiaanse dagblad La Repubblica was een van de eerste kranten die met dit nieuws naar buitenkwam en op Twitter sprak de Italiaanse minister van landbouw  over een grote overwinning.

Lees meer over de pizza

Bronnen: ADNu.nl, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *