Site pictogram Pasa Bon !

Kerrie of curry of masala? Wat is wat?

Kerrie of curry of masala? Wat is wat? Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen. Hieronder een korte uitleg.

Kerrie of curry

Het Nederlandse kerrie, en het Engelse curry, zijn beide een verbastering van het Tamil-woord kari (Engels: curry), dat gekruide saus betekent. Deze saus wordt in Zuid-India traditioneel met rijst gegeten. Er zijn talloze soorten curry, maar er zit altijd kari patta in. Dit is het aromatische blad van een boompje dat familie is van het citrusfruit. Dat zijn de curry-blaadjes. De Britse kolonialen die dat thuis ook wel eens wilden maken, bedachten een kruidenmix in poedervorm waarmee je zo’n kari kon namaken. Ze noemden dit commerciële Britse kruidenmengsel: curry powder. Overigens zaten er in dat Britse kruidenmengsel helemaal geen kari-blaadjes en was compleet anders dan de curry uit India. Zo was het eerste Engelse recept voor curry uit 1747 een recept voor een stoof van gevogelte of konijn met een slechts een lepeltje rijst en wat koriander en peper.

Blikje kerriepoeder uit Tjechië. Bron afbeelding Pastorius via Wikipedia

Curry maakte een hele wereldreis en elk land vind je varianten op dit gerecht. In 1983 werd daar door de BBC een documentaire over gemaakt getiteld Curry Around The World – The Spice Of Life.

Masala

Naast kerrie en curry bestaat er ook nog de masala. Dit is een mengsel bestaande uit diverse kruiden en specerijen die worden geroosterd. De term masala komt uit India en is daar vandaan door Hindoestanen meegebracht naar onder meer Suriname. In Zuid-India eet met natte masala’s, wat wij curry-pasta noemen. Bereid je gerecht met een natte masala dan krijg je een sausig gerecht. Droge masala’s, mengsels van geroosterde specerijen al dan niet in poedervorm, komen uit Noord-India. Deze gerechten zijn niet sausig en worden ook wel een dry gerecht genoemd.

Diverse soorten kerrie. Bron afbeelding: Pexels

Kijk ook eens naar de video hieronder waarin wordt uitgelegd hoe curry Engeland veroverde.

Bronnen: Monique van der Vloed, Vrij Nederland, Waterllilly Unlimited, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten