Plastic rietjes zorgen voor een gigantische afvalberg. Daarom kun je veel beter drinken uit een eetbaar rietje dat gemaakt is van zeewier. Bovendien mag je dit rietje ook gewoon weggooien. Het is namelijk 100 procent afbreekbaar!
Eetbaar rietje
Het Amerikaanse bedrijf Loliware maakt eetbare rietjes van zeewier en fruit. Het is helemaal niet erg als deze rietjes in het milieu terecht komen, want ze zijn afbreekbaar en zorgen niet voor extra afval. Dit afbreekbare en eetbare rietje heet de Lolistraw. Met dit rietje wil Loliware de 500 miljoen plastic rietjes die dagelijks in de Verenigde Staten worden gebruikt én weggegooid, vervangen door een eetbaar en snel afbreekbaar rietje.

Rietjes van zeewier
Gewone plastic rietjes zorgen voor enorme hoeveelheden afval. Als je alle rietjes die op de afvalberg achter elkaar zou leggen zou je ieder dag 2,5 keer de aarde rond kunnen. Het is moeilijk deze plastic rietjes te recyclen. Ze zijn te klein en daarom komen ze terecht op vuilnisbelt, in zee en in het oppervlaktewater. De Lolistraw rietjes zijn gemaakt van zeewier. De rietjes hebben ook een lekkere smaak en een kleurtje doordat er is gewerkt met fruit en plantaardige kleurstoffen. In een compostbak of in het oppervlaktewater breken ze binnen 60 dagen af. ‘Designed to Dissapear’ zoals het bedrijf het omschrijft.

Crowdfunding voor eetbaar rietje
Het bedrijf heeft geld nodig om het project te financieren en daarom is een crowdfunding campagne opgezet. In totaal is zo’n $25000,- nodig. Inmiddels is er bijna $11.000,- bijeengebracht en is er nog zo’n 3 weken te gaan. Je kunt ook een bijdrage leveren aan dit project door via Kickstarter geld te doneren. Als deze campagne succesvol is, worden de rietjes medio 2018 op de markt gebracht. Het bedrijf is overigens al eerder een afbreekbaar product op de gelanceerd. Toen ging het om een eetbare beker.
Lees ook het bericht over het Spaanse bedrijf Sorbos die eetbare rietjes heeft ontwikkeld van suiker en op The Plastic Straw vind je meer alternatieven voor het plastic rietje.
Bronnen: Fast Company, Foodlog, The Plastic Straw, Treehugger.