Duurste kaas

Duurste kaas ter wereld ‘Pule’ gemaakt van ezelinnenmelk

De  duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Het gaat om de kaas Pule die wordt gemaakt door Slobodan Simic uit Servië die een ezelboerderij runt.

Duurste kaas

Duurste kaas ter wereld

Op de boerderij van Simic leven ongeveer 300 ezels die overdag loslopen in het Zasavica natuurreservaat.De ezels grazen op de uiterwaarden van de rivier Casa.

Uit die kudde van 300 zijn er slechts 20 die melk produceren. De reden hiervan ligt in het feit dat ezelinnen alleen melk geven in de korte periode nadat ze een veulen hebben gekregen. De dieren dragen lang (meer dan een jaar) en boer moet dus heel lang wachten voor hij kan melken. Dat maakt de kaas dus zo duur. Ook is er voor elke kilo kaas maar liefst 25 liter ezelinnenmelk nodig.  Naast de geringe melkproductie van de kudde is er nog een andere reden waarom de kaas zo duur is. De melk van ezelinnen bevat namelijk te weinig caseïne. Dat is een dierlijk eiwit dat de melk doet verdikken zodat het uiteindelijk kaas kan worden Simic zegt dat hij een methode heeft ontwikkeld om de kaas steviger te krijgen. Maar die methode is tijdrovend en kost veel geld, waardoor de kaas erg kostbaar wordt.

Bekijk hieronder een video waarin getoond wordt hoe deze Pule wordt gemaakt.

Ezelsveulen

De kaas ziet er wat kruimelig en wit uit en is natuurlijk zout en heel intens en zou wat weghebben van de Spaanse kaas Manchego en zou supergezond zijn. De naam Pule betekent  overigens ‘ezelsveulen’. En wat kkost die kaas nu eigenlijk….. De kostprijs van deze Pule kaas lag in 2016 rond de $1700,- per pond.

Een van de grootste fans van deze kaas is de tennisser Novak Djokovic. Hij heeft een restaurantketen waar deze streekkaas op het menu staat. Om er voor te zorgen dat hij nooit zonder kaas komt te zitten, heeft hij een groot aantal op voorraad liggen.

Bronnen: ADAtlas Obscura, Nieuwsblad, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *