Cascatelli: de nieuwe en betere pasta

Cascatelli is een nieuwe vorm pasta en is veel beter dan de tagliatelle, fusilli, penne, linguini of spaghetti. De past is niet alleen superlekker, je kunt hem ook gemakkelijk aan je vork prikken én deze pasta houdt door de ribbelrand de saus veel beter vast.

350 soorten pasta

In Italië zijn er circa 350 pastasoorten in omloop en in 1000 varianten. En daar komen er steeds meer soorten en varianten bij. Zo is er pasta van goud van goud uitgevonden en een paar jaar geleden dacht men nog dat platte pasta de toekomst had. Maar toch voldoen deze nieuw en oude pasta’s niet aan de eisen die de Amerikaan Dan Pashman aan dit gerecht stelt. Fusilli is hard van binnen en papperig aan de buitenkant. Spaghetti is rond en heeft maar een klein oppervlak in verhouding tot het volume en weinig grip. Hierdoor blijft er na het eten altijd een dikke pastasaussoep in je bord achter. Pashman was duidelijk niet tevreden over de beschikbare pastasoorten en besloot een nieuwe pasta uit te vinden.

Cascatelli

Pashman deed er 3 jaar over en het kostte het $10.000,- om de ideale pastavorm te ontwikkelen. Het resultaat is cascatelli. Deze pasta heeft de vorm van een boogje, met aan beide randjes een ribbelstructuur. Hiermee blijft de saus veel beter aan de pasta ‘vastzitten’. Check het op de video hieronder.

Watervallen

De naam cascatelli is het Italiaanse woord voor ‘watervallen’. De pasta ziet er namelijk een beetje uit als een waterval. Overigens is dit niet helemaal juist geschreven, want eigenlijk moet je het schrijven als cascatelle. Pasta-uitvinder Pashman vond de i net wat lekkerder klinken. De pastasoort is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar.

cascatelli
Bron afbeelding: Filibustre, via Wikipedia

Op de video hieronder kun je kijken hoe de cascatelli wordt gemaakt.

Bronnen: 24 Kitchen, Culy, Italian Tribune, Kottke, Wikipedia