zwijnensociëteit

Zwijnensociëteit zet zich voor het welzijn van het wilde zwijn

De Zwijnensociëteit gaat zich inzetten voor het welzijn van het wilde zwijn. De bedenker van deze bijzondere sociëteit is Harry Voss. Hij is werkzaam bij de Faunabescherming en gemeenteraadslid voor de Partij van de Dieren in Apeldoorn. 

Zwijnensociëteit

De Zwijnensociëteit wordt op 1 april opgericht en wil eerherstel voor het wilde zwijn. De Veluwe wordt gepromoot als toeristisch gebied, laat mensen dan ook kijken en genieten van de wilde dieren op de Veluwe. De Zwijnensociëteit kijkt naar het welzijn van het wild in plaats de mens. De dieren moeten volgens Voss worden ingezet als parels van de Veluwe in plaats van ze af te schieten omdat er teveel van zouden zijn en omdat ze schade aanrichten. Deze club komt dus op voor het welzijn van het wilde zwijn en is tegen de jacht, altijd en overal.

Afschieten

De Zwijnensociëteit keert zich tegen de plannen van de provincie om de dieren af te schieten. De provincie die zich overigens baseert op tellingen die onder meer worden gedaan door jagers, vindt dat de wildpopulatie door de jacht op peil moet worden gehouden. De Zwijnensociëteit vindt dat vreemd dat uitgerekend de jagers betrokken zijn bij de tellingen. Zij tellen dus eigenlijk voor hun eigen hobby. Ook zouden er met de jacht grote belangen zijn gemoeid. Voss helemaal vindt jagen op grond van wildbeheer ‘een drogreden’. Zwijnen zouden zorgen voor verkeersonveilige situaties zorgen. Volgens Voss is de beste oplossing om dergelijke situaties te voorkomen door de snelheid op de provinciale wegen naar 60 kilometer per uur te verlagen. Ook kunnen er betonblokken langs de weg worden geplaatst, zodat daar geen gras meer kan groeien en wilde zwijnen er niet meer wroeten.

zwijnensociëteit
De Zwijnensociëteit zet zich in voor het wilde zwijn. Bron foto: Pixabay

Toeristen vinden het prachtig

De Veluwe is een prachtig gebied waar veel vakantiegangers naar toe gaan. Zij komen vaak speciaal om te kijken en naar het wild op de Veluwe. Overheden moeten bezoekers van de Veluwe juist informeren over het wild. De wilde zwijnen wonen nu eenmaal in dit gebied en toeristen vinden het prachtig.

Bronnen: Ede stad, Roots Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *