Wat als de mens als een kat zou slapen?

Wat als de mens als een kat zou slapen? Wat voor invloed heeft dat op de kwaliteit van de nachtrust? De mens slaapt meestal dezelfde plek in huis. Voor katten is dat anders. Ze slapen op diverse plaatsen in het huis: onder onder het bed, in de gang, op de vensterbank en meer van die plekjes in huis. Wat zou er gebeuren als mensen ook op deze plekken in huis slapen. Wat is dan het effect op de kwaliteit van onze slaap? Dat was het uitgangspunt van een proefschrift van Yuri Nakahashi, verbonden aan de Japanse Hosei University.

Slapen als een kat

Katten slapen op diverse plekken. Onderzoeker Yuri Nakahashi onderzocht wat de fysieke en mentale effecten zijn, als mensen de slaapgewoonten van katten zouden overnemen. De onderzoekster besloot hier onderzoek naar te doen. Ze deed dit door haar 5 katten te observeren en hen haar slaapplaats te laten kiezen. Nakahashi sliep dus op dezelfde plek als die van een van haar katten. Ze moest dus vaak op de meest vreemde plekken gaan tukken. Dat deed ze 24 dagen lang.

Experiment

Ze hield allerlei gegevens bij van dit 24 daagse experiment. En de conclusie was dat de kwaliteit van haar slaap niet echt veel verschilde. Er was wel een aantal psychologische effecten merkbaar. Zo beschreef Nakahashi vaak gevoelens van opwinding en avontuur omdat ze niet wist waar ze die nacht zou slapen. Ook deed de onderzoeker tal van ontdekkingen in haar woning, omdat ze haar huis vanuit een heel ander perspectief bekeek. Ook was er een gedragsverandering bij haar katten merkbaar. Zo werden ze veel aanhankelijker en hadden ze meer interesse in de slaapzak waarin Nakahashi sliep.

Wat als de mens als een kat zou slapen?

Wat als de mens als een kat zou slapen?

Wat als de mens als een kat zou slapen? Als een mens slaapt op een katten-slaapplaats, heeft dat niet of nauwelijks effect op de kwaliteit van onze slaap. Wel is er een aantal voordelen aangetoond. Zo ontstaat er een diepere band tussen kat en mens. Daarnaast krijg je een andere kijk op de ruimte om je heen.

En bekijk onderstaande 12 uur durende video van slapende katten eens.

Bronnen: Improbable Research, Open Culture, Spoon Tamago