Een hond kan je trainen, een paard kan je trainen, maar een spin trainen is compleet nieuw. Toch kan spin op commando van het ene naar het andere platform springen. En enorm ver. Spin Kim kan wel zes keer haar lichaamslengte overbruggen.
Getrainde spin
De spin die behoort tot de soort Phidippus regius, is Kim genoemd. Het is een vrouwtje en ze is circa 1,5 centimeter groot. Kim is een getrainde spin, want onderzoekers van de universiteit van Manchester hebben haar getraind om op commando te springen. Deze training maakt deel uit van een onderzoek. Wetenschappers bestuderen namelijk de sprongtechnieken van spinnen. Deze spinnen zijn enorm goede verspringers en hebben een bijzondere sprongtechniek. Ze kunnen vanuit stilstand een sprong maken die wel zes keer langer is dan hun lichaamslengte. De verste sprong die een mens kan maken is 1,5 keer zo lang als de lichaamslengte. Door de sprongen van de spinnen te bestuderen, hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in hoe de spin zo ver kan springen. Deze kennis wordt dan weer toegepast in de ontwikkeling van lenige microrobots. Op de video zie je de spin in actie.
Sprongstrategie
De spin springt telkens anders. De strategie die de spin gebruikt, is afhankelijk van de sprong die het dier moet maken. Een kleine sprong kost veel energie, maar is wel erg precies en de kans dat de spin een prooi vangt is dan vrij groot. Als spin Kim over een grotere afstand moet springen en een echte versprong moet maken, dan kost dat veel minder energie, maar is natuurlijk minder accuraat.
Spin trainen voor verder onderzoek
Spinnen maken gebruik van een soort interne hydraulische druk om hun poten te strekken. Maar de kracht van de sprong komt uit de spieren en ontstaat niet door hydraulische druk. Waarom spin Kim dan gebruik maakt van die hydraulische druk is nog een vraag. De onderzoekers weten dat nog niet en de volgende stap in het onderzoek is om te achterhalen wat de de rol van de hydraulische bewegingen is bij de sprongkracht van spinnen. Het ‘spin trainen’ wordt nog vervolgd voor verder onderzoek.
Lees ook het bericht over Katten trainen tot hulpkok in de keuken.
Bronnen: BBC, Het nieuws van de vooruitgang, Scientas