pauwspin

Pauwspin: kleurrijke schattige spin uit Australië

De Australische pauwspin maakt de vrouwtjes wel op een heel bijzondere manier het hof. Om de damesspinnen te imponeren laat het mannetje een bontgekleurde pauwachtige waaier zien.

Nieuwe soorten pauwspinnen

Er worden nog steeds nieuwe soorten pauwspinnen ontdekt. In 2014 beschreven de biologen Jurgen Otto en David Hill, de maratus pardus. het mannetje van deze soort pauwspin heeft een blauwe waaier met 14 tot 18 oranje vlekken met daaromhee . Deze soort werd voor het eerst waargenomen in 1994 maar het heeft 20 jaar geduurd voordat het beestje officieel beschreven werd. De maratus pardus dankt zijn naam aan zijn vlekken en de manier waarop het zijn prooi aanvalt. Pardus is oude Griekse woord voor luipaard. Het patroon op de waaier heeft wel wat weg van de vacht een luipaard. Het spinnetje is maar zo’n 4 millimeter groot, maar het ego is enorm zoals je ziet op onderstaande video. Er zijn overigens wel zo’n 48 verschillende pauwspinnen. Je kan deze schattige spin in actie zien op het filmpje hieronder.

Zorro pauwspin

Jurgen Otto ontdekte meer spinnen. Hij is er al sinds 2008 mee bezig en wil alle pauwspinnen. Ook de zorro pauwspin is door hem het eerst waargenomen. De spin heeft een prachtig blauw masker en lijkt daarmee een beetje op Zorro. De wetenschappelijk naam van deze spin is maratus personatus.

Springspin

De pauwspinnen (peackock spiders) zijn familie van de springspinnen en komen voor in Australië. Ze hebben grote, goed ontwikkelde ogen die ze gebruiken bij het jagen op een prooi. Dat jagen gaat niet met een web, maar deze deze spinnensoort bespringt zijn prooi. Als een bungeejumper maken ze zich voor de sprong eerst vast aan bijvoorbeeld een tak met spinnenrag zodat ze niet vallen.

pauwspin
Maratus hortorum. Bron afbeelding: Jean and Fred via Flickr
peacock spider
Maratus speciosus. Bron afbeelding: Jean and Fred via Flickr
pauwspin
Maratus volans. Bron afbeelding KDS444 [CC BY-SA 3.0], via ikimedia

Peackock Spiders

Wil je meer filmpjes en foto’s van pauwspin bekijken? Otto heeft een eigen Flickr-pagina, waar de mooiste foto’s van de pauwspin te zien zijn. Ook kun je zijn PeacockSpider-pagina op Facebook. Verder zijn er nog de websites Peckhamia en peacock spiders. Ook is eren videokanaal op You Tube gewijd aan deze bijzondere spinnen: Peacockspiderman.

En wist je dat je een spin kunt trainen om te springen op commando. En lees ook over die andere Australische diersoort: de Tasmaanse tijger.

Bronnen: Animals Today, Metro, Natuurwijzer Naturalis, Scientas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *