Site pictogram Pasa Bon !

Week van de nestkast

Vandaag is de Week van de Nestkast begonnen. Tijdens deze week worden de broedgegevens van nestkastbewoners in kaart gebracht.

Een dak voor elke vogel

Dit jaar is het motto Een dak voor elke vogel. Dat is nodig, want steeds meer natuurlijke huisvesting verdwijnt en vogels kunnen steeds lastige een nestplaats vinden. De vogels kunnen dus wel een beetje hulp gebruiken. Plaats daarom een nestkastje in de tuin!

Huismus

Vooral de huismus en de mezen hebben het zwaar. In de laatste 25 jaar is het aantal huismussen gehalveerd. Dat komt onder andere doordat daken steeds beter geïsoleerd zijn, kieren worden gedicht en heggen maken plaats voor schuttingen.

Mezen

Ook de mezen hebben het zwaar; in 2016 hadden ze vanwege het koude voorjaar een uiterst beroerd broedseizoen. Ook andere vogels kunnen maar lastig een nestplaats vinden doordat de steeds akkers armer worden,  kapotte dakpannen worden vervangen en er maar weinig oude boomholtes zijn

Nestkast zelf maken

Je kan zo’n kastje kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Op de site van de Vogelbescherming staat aangegeven hoe je een mezennestkast moet maken op de site van de mussen toevlucht staat hoe je een kast voor een huismus kunt maken.

Mobiele versie afsluiten