Site pictogram Pasa Bon !

Muziek voor katten: drie kattenliedjes

Katten houden over het algemeen niet van muziek waar wij mensen naar luisteren. Toch houden katten best wel van muziek. Het moet dan wel speciale muziek zijn: muziek voor katten.

Frequentie en tempo

Twee psychologen van de Universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten Megan Savage en Charles Snowdon hebben een onderzoek gedaan naar speciale muziek voor katten. De frequentie van die muziek moet mooi klinken in de oren van een kat. Bovendien dient het tempo te lijken op het tempo waarmee katten spinnen en miauwen.

Muziek speciaal gecomponeerd voor katten. Bron foto: Jaap Joris via Flickr

Drie kattenliedjes

Met deze kennis is muzikant David Teie aan de slag gegaan en heeft drie liedjes speciaal voor katten gecomponeerd: ‘Cozmo’s Air’, ‘Spook’s Ditty’ en ‘Rusty’s Ballad’. De kattenliedjes waren een octaaf hoger dan de menselijke stem en ook werd een tempo aangehouden dat overeenkomt met het spinnen van katten.

Luister hieronder eens naar Cozmo’s Air.

Muziek voor katten

Deze drie liedjes zijn ten gehore gebracht aan 47 huiskatten. Ook moesten deze katten luisteren naar mensenmuziek en wel naar ‘Air on a G String’ van Bach en ‘Elegie’ van Fauré. De reacties van onze poezenvrienden op de kattenliedjes en op de mensen muziek werden met elkaar vergeleken.  De katten geen interesse in de muziek voor mensen. Maar de drie kattenliedjes van Teie vonden ze veel mooier en ze hadden meer interesse voor deze composities. Ook leken jonge én oude katten de kattenmuziek aangenamer te vinden dan katten van middelbare leeftijd.

Op de video hieronder zie je de reactie van de katten Cole en Marmalade die naar een kattenmuziekconcert luisteren.

Meer muziek voor katten

Muziek voor katten is te koop. Naast de drie kattenliedjes is componist David Teie flink aan het werk gegaan en heeft meerdere kattenliedjes geschreven. Op de website van Music for Cats kun je het album aanschaffen of downloaden.

Lees meer over katten en muziek.

Bronnen: Futility ClosetPBS

Mobiele versie afsluiten