Koe vermomd als zebra

Koe vermomd als zebra tegen de vliegen

Ooit een koe vermomd als zebra gezien? Mogelijk dat je er binnenkort eentje in de wei ziet lopen. Want deze vermomming is een middel in de strijd tegen irritante vliegen.

Vervelende vliegen

Koeien hebben net als mensen, last van vliegen. Wij kunnen ons er tegen wapenen, maar koeien niet. Die vliegen veroorzaken allerlei problemen en zorgen er voor dat koeien met hun kop gaan draaien, met hun poten stampen en met hun staart gaan zwiepen, om zo die vervelende vliegen van zich af te schudden. Maar hierdoor krijgen de koeien stress, waardoor ze minder grazen, slechter en eten en slapen.

Koe vermomd als zebra

Wetenschappers lijken een manier te hebben gevonden om te zorgen dat koeien minder last hebben van die irritante vliegen. De koe wordt namelijk beschilderd met strepen, waardoor ze een beetje op een zebra lijken. Een zebra heeft namelijk niet voor niets strepen. De strepen zorgen er namelijk voor dat de zebra een een beroerde landingsplek is voor die vliegen. Vliegen zouden namelijk schrikken van die strepen en hebben een strepen verwarrende werking op de zintuigen van de insecten.

De test

Zes Japanse zwarte koeien werden gekozen voor het project. twee werden beschilder met zwarte en witte strepen, twee kregen alleen zwarte strepen om zo te checken of de verf geen afstotende werking op de vliegen had. En twee koeien bleven onbeschilderd. De koeien werden drie dagen lang geobserveerd en het experiment werd twee keer herhaald. Het onderzoek liet zien dat de zwart wit geverfde koeien, die dus vermomd waren als zebra, hadden stukken minder last van die vliegen. Dit onderzoek is goed nieuws voor de boeren. Ze hoeven geen ongezonde en milieuvervuilende middelen te gebruiken om de vliegen bij de koeien weg te houden. Overigens gaat de verf er na een aantal dagen vanzelf weer af en is het niet slecht voor de gezondheid van de koeien.

Koe vermomd als zebra

Meer over koeien

Een andere manier om koeien te beschermen, dit keer keer niet tegen vliegen, maar wel tegen leeuwen, is om hun kont te beschilderen met ogen. En wist je dat er in een blaffende trein rondrijdt om te voorkomen dat herten op de spoorlijn stilstaan en overreden worden?

Lees meer berichten over bijzondere innovaties.

Bronnen: Bored Panda, Intersting Engineerring, Mirror, Plos One, Scientas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *