Dr. Duck

Help Dr. Duck een mysterie te ontrafelen

Help Dr. Duck een mysterie te ontrafelen. Dr. Duck wil namelijk antwoord op de vraag waarom het aantal wilde eenden zo snel achteruitgaat. Niemand weet hoe dit komt. Het is met recht een mysterie!

Wilde eend

Het aantal wilde eenden sinds begin jaren ’90 met zo’n 30% afgenomen. Dat betekent dat er meer dan 100.000 broedpaartjes zijn verdwenen. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de kuikenfase, waardoor er minder eendenkuikentjes volwassen worden dan vroeger.  Misschien worden er meer kuikentjes opgegeten door roofdieren. Ook kan het zijn dat er  meer vermenging is van wilde eenden en gekweekte eenden, de zogenaamde soepeenden, waardoor de kuikentjes wellicht zwakker zijn of hun beschermende schutkleur kwijtraken: gele eendjes zijn nu eenmaal een makkelijkere prooi. Een andere verklaring kan zijn dat het komt door de klimaatverandering. Relatief late periodes van kou en slecht weer hebben effect op de kuikentjes. Ze hebben moeite met warm blijven.

Dr. Duck

Help Dr. Duck

Erik Kleyheeg, ook bekend onder de naam Dr. Duck roept iedereen op om jonge eendjes te melden. Het enige dat je hoeft te doen is de locatie,de datum, het aantal kuikens en hun geschatte leeftijd doorgeven.

Dat kan dit hele voorjaar via  Waarneming.nl of anders via het formulier op de site van NIOO-onderzoeker Erik Kleyheeg.

Bekijk meer berichten over eenden.

Bron Nature Today, Nederlands Instituut voor Ecologie