bibliotheekezel

Bibliotheekezel bezorgt boeken

De Bibliotheekezel is een ‘uitvinding’ van Luis Soriano uit Colombia. Hij is docent op een school in het stadje La Gloria en ieder weekend trekt hij er samen zijn ezel op uit om boeken rond te brengen met de Biblioburro.

Biblioburro

De Biblioburro zoals de ezel door Soriano is genoemd, is voorzien van zadeltassen die de docent heeft gevuld met diverse boeken die hij in de loop der jaren heeft verzameld. In zijn rijdende bibliotheek reist Soriano door de heuvels en door de velden naar afgelegen dorpen waar kinderen zitten te wachten op een bezoek van de bibliotheekezel.

bibliotheekezel

Bibliotheekezel tegen analfabetisme

Soriano kent de impact van een boek en is er ervan overtuigd dat boeken de sleutel zijn in kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling. Boeken zijn volgens hem een wapen in de strijd zijn tegen analfabetisme. En alfabetisme viert hoogtij, want wereldwijd is één op de vijf volwassenen analfabeet. Nog erger is meer dan 100 miljoen kinderen niet naar school gaan.

Ook in zijn dorpje La Gloria heeft Soriano samen met zijn vrouw Diana de allereerste openbare bibliotheek van La Gloria opgericht

Nog een bibliotheekezel

De bibliotheekezel is overigens niet de enige in zijn soort. Er zijn meer initiatieven waarbij een ezel boeken bezorgd. Van Mali tot India. Check de bibliotheekezel eens aan het werk in Ethiopië, in Zimbabwe en in Haïti.

Ook in Venezuela is er een soortgelijk project. dat word de Bibliomulas genoemd. Hieronder kun je een filmpje bekijken.

Lees ook het bericht over de bibliotheekbus.

Bronnen: Ayoka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *